'Dit is niet de grote eenheid die de Republikeinen willen uitstralen'
Misnoegde afgevaardigden laten zich horen op de eerste dag van de Republikeinse Conventie. Foto: rtr
De eerste avond van de Republikeinse conventie ontaarde gisteren in geroep. Een groep dissidenten wilde een hoofdelijke stemming over de conventieregels die bepalen hoe de kandidaat wordt gekozen. Het was een poging om hun ongenoegen over Donald Trump te laten horen. Die poging mislukte, maar op de tweede dag van de conventie luidt de vraag of dat het laatste luide verzet was tegen de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat.

Van onze correspondente in de VS, Ine Roox – Beau Correll, een delegate uit de staat Virginia en een aanhanger van Ted Cruz, had het al aangekondigd toen we samen in de rij voor de Quicken Loans Arena stonden aan te schuiven. Correll maakt deel uit van ‘Free the delegates’. Die groep dissidenten wil op de Republikeinse conventie bij de stemming niet gebonden zijn door de uitkomst van de voorverkiezing in hun respectieve staten. Vrij vertaald: ze willen niet stemmen voor Donald Trump, omdat ze niet geloven dat hij het succesvol tegen de Democrate Hillary Clinton kan opnemen. Moeten ze wel zo stemmen, dan staat de presidentskandidatuur van Trump wel vast.

‘De eerste stap die we moeten zetten, is de conventieregels over de stemming veranderen’, zei Beau Correll. Als dat was gelukt, dan hadden de dissidenten een alternatieve kandidaat kunnen voorstellen, zo droomden zij. Dat zou nog een hele karwei zijn geweest. De actie was daardoor eigenlijk veelal symbolisch, maar niettemin veelbetekenend voor een partij die op deze conventie zo graag als één en vereend wil overkomen.

Genoeg handtekeningen

De dissidenten riepen tijdens de conventie om een hoofdelijke stemming over een verandering van de partijregels om de presidentskandidaat te kiezen. Daartoe moesten ze een aantal handtekeningen verzamelen. Met handtekeningen uit zeker negen staten hadden ze genoeg op zak.

Maar de hoofdelijke stemming kwam er niet. In de plaats werd over de vraag om de conventieregels te wijzigen, mondeling en in groep gestemd. De honderden delegates moesten ‘ja’ of ‘neen’ roepen, waarna de voorzitter op basis van het volume zou besluiten wie had gewonnen. De dissidenten werden prompt overstemd door Trump-aanhangers, die ‘USA! USA’ begonnen te scanderen. De voorzitter besloot dat de groep die de regels niet wilde veranderen, had gewonnen. Achteraf bleek ook dat Trump-aanhangers de delegates uit zeker drie staten hadden overtuigd hun verzet in te trekken. De dissidenten hadden daardoor plots niet genoeg handtekeningen op zak.

De dissidenten dropen boos af, en verlieten de zaal. De Trumpistas bleven ‘We want Trump!’ roepen in de arena, alsof ze net een gladiatorengevecht hadden gewonnen.

'Protest ook komende dagen niet uit te sluiten'

‘Vanavond zagen we zeker niet de grote eenheid die de Grand Old Party zo graag wou uitstralen’, zegt Luke Perry, politicoloog aan Utica College, in New York. ‘Dit is niet de publiciteit waarop de Republikeinse partij zat te wachten.’ Mogelijk was het de dissidenten enkel om de symboliek te doen, zegt Perry. ‘Ze willen dat wie het niet eens is met Trump, ook zijn stem kan laten horen. Al zijn de partijregels ongewijzigd gebleven, toch is vers protest ook de komende dagen van de conventie niet uit te sluiten.’

Ondanks het gebrek aan eenheid boekte het kamp van Donald Trump maandag wel degelijk een zege op de dissidenten. Trump maakte laat ’s avonds een verrassingsoptreden, om zijn vrouw Melania Trump op de conventie aan te kondigen. Normaal duikt de presidentskandidaat pas op de slotavond van de partijconventie op. Wijkt Trump af van de norm, omdat hij dat nou eenmaal graag doet? Of wilde hij de aandacht wegleiden van de dissidenten, en zo snel mogelijk weer op zichzelf richten?