'Ethiopische vredestroepen doden 14 burgers in Somalië'
Amisom-soldaten. Foto: AFP

Ethiopische soldaten van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom) worden ervan beschuldigd zeker 14 burgers gedood te hebben in een dorpje in het zuiden van het land.

Volgens door AFP verzamelde getuigenissen openden de Amisom-troepen samen met soldaten van het Somalische leger zondag het vuur op ontwapende burgers. Amisom betwist dat, en opent een onderzoek. De AU-troepenmacht meldt al dat de balans van 14 doden niet bevestigd is. Daarnaast heeft het voorlopig onderzoek al aangetoond dat de Amisom-soldaten beschoten werden door strijders van de terreurgroep al-Shabaab, nadat ze inlichtingen hadden gekregen over een training van al-Shabaab in het dorp.

'De troepen zijn bij het naderen van het dorpje Wardinle, op een dertigtal kilometer van de regionale hoofdstad Baidoa, in een hinderlaag gevallen, waarop het tot zwaar geweld kwam', aldus Amisom dinsdag in een communiqué. 'De terroristische strijders hebben verloren en zijn op de vlucht geslagen. Er is nog geen bevestiging dat er slachtoffers gevallen zijn, zoals sommigen melden.'

Het waren een officiële Somalische bron en ooggetuigen die melding maakten van de 14 doden, maar de omstandigheden verschillen naar gelang de bron.

'Voor Amisom is het leven van burgers heilig, en elke onoplettendheid van ons personeel zal streng behandeld worden', aldus Francisco Madeira, speciaal gezant van de AU in Somalië.

Amisom is sinds 2007 in Somalië aanwezig. Zowat 22.000 soldaten steunen de zwakke Somalische regering tegen al-Shabaab.