Meer dan 15.000 Turkse leerkrachten geschorst
Mannen helpen een podium op te bouwen voor een bijeenkomst om president Erdogan te steunen. Foto: AFP

De putschisten die gedood werden tijdens de couppoging afgelopen weekend, verdienen niet dat er voor hen gebeden wordt, vindt het Turkse ministerie voor Religieuze Aangelegenheden, en krijgen daarom mogelijk geen religieuze begrafenis. Ondertussen richt de Turkse overheid haar pijlen op het onderwijs.

‘Een religieuze dienst zal niet verzekerd zijn’, klinkt het bij Diyanet, het ministerie dat de religieuze aangelegenheden van Turkse staatsburgers in binnen- en buitenland regelt. ‘Deze mensen hebben met hun acties niet allen de rechten van het individu geschonden, maar van een heel volk, en verdienden daardoor geen gebeden.’

Het leger meldde zaterdag dat 104 putschisten gedood werden bij de poging tot coup afgelopen weekend, waarbij in totaal meer dan 200 mensen omkwamen. Dat cijfer werd sindsdien niet meer bijgesteld.

Duizenden onderwijsmedewerkers geschorst

Ondertussen richt de Turkse overheid nu ook haar pijlen op het onderwijs. Zo’n 15.200 leerkrachten en andere onderwijsmedewerkers werden geschorst. Volgens het ministerie van Onderwijs zouden ze banden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen, aartsrivaal van president Erdogan en volgens de overheid de aanstoker achter de coup.

De Turkse Raad voor het Hoger Onderwijs zou ondertussen ook het ontslag bevolen hebben van meer dan 1.500 decanen van verschillende universiteiten. Sinds de mislukte putsch afgelopen weekend werden in totaal al bijna 50.000 rechters, agenten, soldaten en overheidsmedewerkers opgepakt, ontslagen of geschorst.

Ondertussen blijft de Turkse overheid de uitlevering van Gülen uit de Verenigde Staten eisen. De man leeft daar in Penssylvania. Er werden ondertussen vier dossiers aan de VS bezorgd die de betrokkenheid van Gülen bij de coup moeten bewijzen. Het Witte Huis verklaarde eerder dat zo’n verzoek ‘getoetst zal worden aan de uitleveringsverdragen’.