Brexit doet groei wereldwijd vertragen
Foto: AFP

De aankomende Brexit gooit zand in de wereldwijde economische groeimotor. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapport over de groeiverwachtingen.

De wereldwijde prognose is lichtjes bijgesteld naar beneden, maar voor de Britse economie ziet het IMF het veel somberder in. De instelling verlaagt zijn groeiprognose voor het Verenigd Koninkrijk voor dit jaar van 1,9 naar 1,7 procent en van 2,2 naar 1,3 procent voor volgend jaar.

Voor het referendum had het IMF al gewaarschuwd dat een uitstap uit de Europese Unie voor de Britten een ‘lange periode van onzekerheid’ zou teweegbrengen.

Wereldwijd gaat het IMF nu uit van een groei met 3,1 procent dit jaar en 3,4 procent volgend jaar, terwijl in april nog uitgegaan werd van een groei met telkens 0,1 procentpunt meer. De Brexit wordt als ‘een belangrijk risico’ beschouwd. ‘De vooruitzichten voor 2016-17 zijn verslechterd, ondanks de beter dan verwachte prestaties in het begin van 2016.’

Ook de verwachtingen voor Sub-Sahara-Afrika zijn sterk naar beneden bijgesteld. In 2016 zou de groei daar maar 1,6 procent meer bedragen, tegen de eerder voorspelde 3 procent, voornamelijk door de slabakkende economie in Nigeria en Zuid-Afrika. Het IMF waarschuwt dat de economische vertraging in de regio zal betekenen dat de groei dit jaar onder de bevolkingsgroei zal uitkomen, waardoor het inkomen per hoofd zal afnemen.