IOC stelt beslissing over collectieve Russische uitsluiting uit
IOC-voorzitter Thomas Bach en Russisch president Vladimir Poetin Foto: AP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekijkt de juridische mogelijkheden om alle Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio. Dat verklaarde de organisatie naar aanleiding van het Wada-rapport dat gisteren verscheen over door de overheid gesteunde dopingpraktijken op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het IOC legt Rusland wel al enkele kleinere sancties op.

Gisteren presenteerde het Wereldantidopingagentschap Wada de bevindingen uit het McLaren-rapport. ‘Russische atleten werden tijdens de Winterspelen van 2014 systematisch beschermd door het antidopinglab’, verklaarde jurist Richard McLaren. ‘Op verschillende manieren werden de werkelijke resultaten verdoezeld. Onder meer het wisselen van dopingstalen of manipuleren ervan waren gangbare praktijken ten tijde van Sotsji 2014 bij Russische atleten.’ Zelfs de Russische geheime dienst FSB zou daarbij betrokken geweest zijn.

'Wat betreft de deelname van Russische sporters aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio, zal het IOC het Wada-rapport zorgvuldig bekijken', klonk het vanmiddag na de spoedvergadering van het IOC. 'De organisatie zal bekijken welke juridische mogelijkheden er zijn om alle Russische sporters te weren en die vergelijken met de individuele rechten van die sporters.'

Ondertussen neemt het IOC wel disciplinaire maatregelen tegen de Russische betrokkenen bij het dopinggebruik in Sotsji. Alle Russen die genoemd worden in het McLaren-rapport, kunnen ook fluiten naar een accreditatie voor de Spelen in Rio. De organisatie zegt ook te beginnen met het hertesten van alle Russische atleten die deelnamen aan die Spelen. Hoe het IOC dat wil doen met de dopingstalen die verwisseld of gemanipuleerd zouden geweest zijn, is onduidelijk.

De Russen krijgen van het IOC ook geen toestemming om de Europese Spelen in 2019 te organiseren. Verder wordt aan Olympische wintersportfederaties gevraagd om voorbereidingen voor grote evenementen in Rusland op te schorten.