Turkije eist arrestatie Gülen en belooft beweging ‘uit te roeien’
Foto: AP

De Turkse overheid heeft vier dossiers aan de Verenigde Staten bezorgd om de uitlevering van Fethullah Gülen te vragen. President Recep Tayyip Erdogan beschuldigt Gülen van de mislukte couppoging van vrijdagnacht. Het dossier zou de betrokkenheid van Gülen bewijzen. De woordvoerder van het Amerikaanse State Department, Mark Toner, heeft ondertussen bevestigd dat de documenten onderzocht worden.

Op grond van het bewijsmateriaal in de vier dossiers eist Turkije van de VS de uitlevering van Fethullah Gülen. Dat heeft de Turkse premier, Binali Yildirim, dinsdag verklaard voor het parlement. De ‘islamitische prediker’ Fethullah Gülen werd door de premier als ‘leidende terrorist’ bestempeld bij de couppoging van vrijdagnacht.

De Verenigde Staten hebben bevestigd dat ze van de Turkse regering documenten over moslimprediker Fethullah Gülen hebben ontvangen. Er wordt nog nagegaan of die ook een officieel uitleveringsverzoek bevatten, zei de woordvoerder van het State Department, Mark Toner.

President Barack Obama telefoneerde dinsdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, aldus het Witte Huis. Naar verluidt zou Obama Turkije aangeboden hebben om te helpen bij het onderzoek naar de poging tot staatsgreep.

Yildirim: 'Eenheid nodig'

Duizenden soldaten, politie en autoriteiten zijn aangehouden of ontslagen sinds de mislukte coup. De Turkse president wil sindsdien ook de herinvoering van de doodstraf niet uitsluiten. Premier Yildirim benadrukte dat iedereen die tegen de wet inging gestraft zou worden.

‘Vandaag hebben we eenheid nodig’, zei Yildirim nog in zijn toespraak.

Van bondgenoot tot aartsvijand

Gülen is een voormalige bondgenoot van Erdogan, intussen uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. In 1999 werd Gülen naar de VS verbannen; momenteel woont hij in de staat Pennsylvania.

Gülen ontkent alle betrokkenheid van hem en zijn Hizmet-beweging bij de couppoging. Hizmet bestaat uit een gigantisch net van scholen, ngo’s en bedrijven, met veel invloed in de media, de politie en de magistratuur.

De VS wordt tevens door premier Yildirim beschuldigd van het hanteren van een dubbele standaard in het gevecht tegen terrorisme. De kans dat Gülen wordt uitgeleverd blijft namelijk minimaal.