In de Antwerpse Zoo is het nieuwe welkomstplein vandaag officieel geopend. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) doopte het plein om tot Flamingoplein.

Het plein is weer een ontmoetingsplaats voor iedereen, want de kassa is naar achteren verschoven. Zo kan iedereen er genieten van het fraaie zicht op de Zoo. De 32 Cubaanse flamingo’s geven het plein niet alleen kleur, ze zorgen ook voor aangenaam gekwetter.

‘Vanaf nu loop je vanuit het Centraal Station niet langer gewoon voorbij de ingang van de Zoo, maar word je echt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen’, speechte burgemeester Bart De Wever.

Poëzie

Vlak voor de kiosk is een opvallende steen ingebouwd. Eentje met regenpoëzie. De Wever heeft zelf een gedicht geschreven dat in de steen is ingewerkt met een speciale folie.

Bij een stralende dag zoals vandaag is de steen mooi effen, maar als het regent, is er plots een gedicht op te lezen. ‘Als ik met mijn kinderen kom, breng gewoon altijd een gietertje mee’, lachte de burgemeester. ‘Dan kunnen ze het altijd tevoorschijn toveren.’

 

Historisch

Het Flamingoplein past in de plannen van de Zoo om de oorspronkelijke landschappen en zichtlijnen van de uit de negentiende eeuw daterende dierentuin te herstellen. Het haalt ook de historische band aan tussen de tuin en de aanpalende Koningin Elisabethzaal, die tegen november omgevormd wordt tot een congrescentrum met concertzaal. Aan de andere zijde werd het restaurant - het Grand Café Flamingo - gerenoveerd en geïntegreerd in een welkomstgebouw met ook een shop en de abonnementendienst.

Achter Grand Café Flamingo verschijnt later dit jaar nog een wandelpad dat in de hoogte langs vijvers en over het verblijf van de brilberen heen zal kronkelen. Je zal er ook een koppel rode panda’s kunnen zien.

foto’s Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst, Jan Van de Perre