Iraakse vluchtelingen opgepakt in terrorisme-onderzoek federaal parket
Archiefbeeld. Foto: jvdp

In een onderzoek van het federaal parket zijn maandag een reeks huiszoekingen uitgevoerd in Charleroi en Roeselare. Dat meldt de krant La Dernière Heure.

Het federaal parket meldt dat er vier mensen werden meegenomen voor verhoor. 'Een van hen is al in vrijheid gesteld na verhoor, over de drie anderen beslist de onderzoeksrechter vandaag of ze onder aanhoudingsbevel worden geplaatst. Voorlopig is nog niemand in verdenking gesteld.'

Volgens La Dernière Heure zou het gaan om Iraakse vluchtelingen die vanuit Mosul en Bagdad naar België zouden gekomen zijn als vluchtelingen. Hoewel ze elkaar kenden en in Irak deel zouden uitgemaakt hebben van een groep die banden had met IS, zouden ze allemaal apart en op verschillende data tot in België geraakt zijn, waar ze werden opgevangen in verschillende opvangcentra van Fedasil. Bij hun vertrek uit die opvangcentra zouden ze allemaal opgevangen zijn door een vrouw uit Charleroi die banden had met een islamitisch centrum in Verviers en hen onderdak en geld bezorgde.

De speurders kwamen de vrouw op het spoor toen ze regelmatig een vluchteling bezocht die opgesloten zat in de gevangenis van Jamioulx. De speurders proberen nu te achterhalen hoe de vrouw de verschillende mannen, die zogezegd geen enkel aanknopingspunt in België hadden, allemaal kon kennen.