Mollema verklaart Froome de oorlog (maar die is niet onder de indruk)
Foto: AFP

De Nederlander Bauke Mollema verklaarde dinsdag op de tweede rustdag in de Tour heel voorzichtig de oorlog aan Chris Froome. De Groninger van Trek-Segafredo verbond er wel een voorwaarde aan. “Zodra hij een moment van zwakte vertoont, zal ik aanvallen.’ De geletruidrager zelf is echter niet onder de indruk: “Ik had meer aanvallen verwacht”.

Mollema gaf vanmiddag een persconferentie voorafgaand aan een twee uur durende trainingsrit. De Nederlander weet dat hij in uitstekende vorm is: ‘Ik ben nu in de vorm van mijn leven, daar moet ik van profiteren. Want natuurlijk droom ik ervan de Tour te winnen, al moet je altijd realistisch blijven in de benadering van de race.”

Mollema verklaart Froome de oorlog (maar die is niet onder de indruk)
Bauke Mollema Foto: EPA

De kopman van Trek maakte duidelijk dat hij met meer vertrouwen dan ooit de slotweek van de Tour ingaat. Hij refereerde zelf aan de Tour van drie jaar geleden, toen hij in dezelfde positie verkeerde. “Alleen was ik toen jonger, miste ik de ervaring en was de situatie compleet nieuw. Ik ben intussen wel wat gewend”, aldus Mollema, met een knipoog verwijzend naar de massale opkomst van de internationale media. Op de eerste rustdag in Andorra kwamen zeven journalisten op bezoek, dinsdag waren er minstens vijftig.

Zijn vertrouwen op een succesvolle apotheose is vooral gestoeld op de vorige Ronde van Frankrijk. “Afgelopen jaar kende ik een prima laatste week. Het is geen garantie dat het me deze keer weer zo afgaat, en ik zal ook echt niet roepen dat een podiumplek vaststaat. Kijk, het is duidelijk dat Froome de grote favoriet blijft. Ik heb tot dusver nog geen zwakke plekken kunnen ontdekken in zijn rijden. Sterker nog, hij heeft verrassende dingen laten zien. Hij viel aan in de afdaling, hij attaqueerde tegen de wind in.”

Mollema is geenszins bezig met geschiedenis schrijven of met de wens van veel landgenoten, die eindelijk weer een Nederlander in Parijs op het podium willen toejuichen. “Nee, het maakt me niet uit wat er in het geleden is gebeurd. Waar ik me op concentreer is op de resterende vier bergritten. Die zijn allemaal even moeilijk. Ik heb ze alle vier verkend. Op basis daarvan zeg ik dat het een intense strijd wordt tot het einde. En hopelijk kan ik de huidige vorm zo lang vasthouden.”

...maar Froome is niet onder de indruk: “Had meer aanvallen verwacht”

Iets verderop sprak ook Chris Froome met de pers. De Keniaanse Brit lijkt op weg naar zijn derde eindzege, maar zelf acht hij zich nog niet zegezeker. “De Tour verliep voor mij tot nu toe fantastisch”, gaf de gele trui wel toe. “Ik ben zonder zorgen en voel me goed. Ik voel ook dat ik omringd word door een sterk team dat nog geen enkel teken van zwakte vertoonde en ook klaar is voor wat nog komen moet. Dat geeft me vertrouwen en zorgt voor een goede sfeer in de groep.”

Mollema verklaart Froome de oorlog (maar die is niet onder de indruk)
Chris Froome Foto: REUTERS

Froome stelde vooraf dat het winnen van de Tour dit jaar één van zijn zwaarste gevechten ooit zou worden, maar intussen telt hij wel al een geruststellende voorsprong in het klassement. Mollema volgt op 1:47, beste jongere Adam Yates moet 2:45 goedmaken en grootste uitdager Nairo Quintana telt al 2:59 achterstand. “Toch is de Tour nog niet voorbij”, herhaalde Froome. “Er kan nog van alles gebeuren in de vier bergritten.”

Toch geeft Froome toe dat hij meer aanvallen had verwacht de voorbije dagen. “Dat bleek niet zo”, zei hij. “Misschien houden enkele tegenstanders nog wat in de tank voor de laatste week. Zelf hoef ik niet in de aanval te trekken, het is aan de anderen om me te bestoken, koers te maken. Ik heb drie minuten voorsprong op Nairo, ik zie geen reden om in de aanval te gaan. Je moet ook steeds wat overhouden voor de onverwachte dingen die zich voordoen: pech, een val, voor je het weet gebeurt er iets”, verwees hij naar de Mont Ventoux. “En uiteraard hoop ik dat ik sterker ben dan vorig jaar in de derde week. We hebben daar in de voorbereiding ook naartoe gewerkt en hopelijk draait dat ook goed uit.”