De Europese Commissie heeft een aantal vrachtwagenbouwers een recordboete van 2,9 miljard euro opgelegd voor illegale prijsafspraken.

De Commissie stelde vast dat de fabrikanten MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF van 1997 tot 2011 voor de hele Europese markt illegale afspraken hebben gemaakt over prijsstijgingen, de timing voor de invoering van nieuwe uitstoottechnologie en het doorrekenen van die kosten naar klanten.

‘Het is niet aanvaardbaar dat deze producenten een kartel vormden in plaats van elkaar te beconcurreren’, verklaarde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager, die van een ernstige inbreuk van de Europese concurrentieregels spreekt.

 

Alle ondernemingen erkenden hun betrokkenheid. Samen krijgen ze een boete van 2,9 miljard euro, wat een record is. Daimler slikt de grootste boete. Het bedrijf moet meer dan 1 miljard euro ophoesten. MAN onthulde het bestaan van het kartel en ontsnapt aan een boete.

Europese recordboete voor vrachtwagenbouwers

Samen zijn de fabrikanten goed voor ongeveer negen van elke tien middelzware en zware vrachtwagens die in Europa gebouwd worden.