Minder dan 48 uur voor Mohamed Bouhlel 84 mensen doodreed, poseerde de geradicaliseerde Tunesiër lachend bij de gehuurde truck. Op de beelden staat ook één van de zes verdachten die door de politie zouden zijn gearresteerd.

Speurders vonden de selfies op de smartphone van Bouhlel, die maandagavond exclusief werden getoond op de Franse zender TF1. Op de eerste foto, genomen op 12 juli, zie je de 31-jarige dader in de truck die hij had gehuurd voor zijn aanslag. Hij kijkt recht in de camera en maakt een zegegebaar met zijn wijsvinger. Op de tweede foto, die dateert van 13 juli, poseert hij lachend en onbezorgd naast de truck. Naast hem staat één van de zes verdachten die na de aanslag op 14 juli zouden zijn aangehouden door het Franse gerecht.

TF1 sprak ook met de oom van Bouhlel, die nog in Tunesië woont. Volgens hem was zijn ‘psychologisch zwakke’ neef op erg korte tijd geradicaliseerd omdat hij een Algerijn ‘die was geïnfiltreerd in ISIS’ had leren kennen. Het is niet duidelijk of die man ook op één van de twee selfies staat.

Twee laatste selfies

Het zijn in ieder geval de twee laatste selfies van de dader, voor hij op 14 juli toeslaat op de Nationale Feestdag. De speurders vonden echter nog veel meer selfies van Bouhlel terug, waaronder vier recente op de locatie van de aanslag: de Promenade des Anglais, de toeristische boulevard langs de Middellandse Zee in Nice. Ook uit camerabeelden van 12 en 13 juli blijkt dat Bouhlel de promenade inspecteerde, nogmaals een bewijs dat hij de aanslag minutieus had voorbereid.

De dader plande de aanslag echter slechts enkele dagen op voorhand. Bouhlel kon naar eigen zeggen niet begrijpen waarom Islamitische Staat geen eigen grondgebied zou mogen hebben. Volgens de Parijse procureur zijn er geen aanwijzingen dat hij direct in contact stond met terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS), maar werden er op zijn computer wel bewijzen gevonden voor een ‘erg bijzondere interesse’. Tussen 1 en 13 juli ging Bouhlel op internet actief op zoek naar teksten uit de Koran en gewelddadige video’s. Onder andere video’s van onthoofdingen en folteringen door ISIS, maar ook van de recente schietpartijen in Orlando en Dallas.