Belg verdient 1,2% meer in 2016 dan het jaar voordien
Foto: Jobat.be
Je hebt het misschien amper of helemaal niet gemerkt, maar de lonen van de gemiddelde Belg zijn met 1,2% gestegen. De laagste loonstijging sinds crisisjaar 2009.

HR-consultancybureau Hudson brengt de gegevens naar buiten na hun salarisstudie. Volgens hun onderzoek zou het basissalaris dus slechts met 1,2% toegenomen zijn. Uitzonderlijk weinig, zo blijkt. Enkel in 2009, het crisisjaar, was de loonindexering nog lager. Toen bedroeg de loonstijging amper 0,9%. Al benadrukken ze wel dat werknemers vaker een bonus krijgen als beloning.

Hoe komt het?

Het lage percentage zou te danken zijn aan de stijging van de indexering in vergelijking met vorige jaren. Vorig jaar daalde de loonsverhoging (bovenop de indexering) nog van 1,2 naar 0,8%.

Verder moet er ook gekeken worden naar de loonnorm. Die wordt elke 2 jaar opnieuw vastgelegd en bepaalt hoeveel de lonen mogen stijgen. Een systeem dat de overheid toelaat om de lonen van Belgische werknemers concurrentieel te houden met die van onze buurlanden.

De economische onzekerheid speelt volgens Hudson toch ook nog wel mee. De lage en trage economische groei zorgt ervoor dat bedrijven weinig risico’s nemen en geen grote loonsverhogingen willen of durven doorvoeren.

Trend: het bonussysteem

De lonen zijn dan gemiddeld 1,2% gestegen, maar daar is de kous niet mee af. Hudson keek naast het basisloon, ook naar het variabel loon.

De stagnering van de lonen lijkt volgens hen gecompenseerd te worden door een groeiende premietrend. Werkgevers neigen meer naar sporadische bonussen dan naar een permanente loonsverhoging. Volgens hun onderzoek kregen maar liefst 6 op 10 werknemers vorig jaar een bonus.

Voor bedienden kan dit oplopen tot gemiddeld 2.250 euro bruto. Voor senior managers, die procentueel gezien als grootste slachtoffer van de lage loonstijging uit de bus komen, kunnen bonussen tot 17.300 euro bruto oplopen. Hun loonstijging van 2 % in 2015, is in 2016 dan ook teruggevallen naar 0,7%.

>

>

>