Dit zijn de nieuwe baronnen en baronessen
Historica Sophie De Schaepdrijver. Foto: © VRT 2014
Historica Sophie De Schaepdrijver mag zich voortaan barones noemen en Antwerps havenbaas Eddy Bruyninckx krijgt de titel van baron.

Ook Isabelle Salmon (Erasmus-ziekenhuis, ULB) krijgt van de koning de titel van barones en Jacques Delen (Bank Delen), Joseph Martial (Universiteit van Luik), Pierre Rion (Waals zakenman) en Johannes (Hans) Vanhoutte (KU Leuven) de titel van baron. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Naast die adellijke gunsten reikt de koning - op voorstel van de minister van Buitenlandse Zaken - dit jaar ook dertien burgerlijke eretekens uit.

Zo worden vier landgenoten gedecoreerd als Commandeur in de Leopoldsorde. Het gaat om astronome Conny Aerts (KU Leuven), voormalig directeur van de vereniging van de Leopoldsorde Henri Gerard, hoogleraar rhinologie Peter Hellings (UZ Leuven) en biotech-ondernemer Rudi Pauwels (stichter van Biocartis).

Negen andere landgenoten worden Commandeur in de Kroonorde. Het gaat om graaf Charles de Brouchoven de Bergeyck, ridder Godefroid de Wouters d’Oplinter, jonkheer Didier de Callatay, mevr. Monica Nolet de Brauwere van Steeland, algemeen directeur van De Munt Peter De Caluwe, econoom Pierre Defraigne, schrijver Eric-Emmanuel Schmitt, toneel- en operaregisseur Ivo Van Hove en gewezen hoofdredacteur van Knack Hubert Van Humbeeck.