Dierenrechtenorganisatie Peta vraagt met schokkende beelden aandacht voor de dierenmishandeling van Chinese circusdieren. De dieren leren kunstjes door middel van geweld en intimidatie.

Een activist van Peta bezocht tien plaatsen waar dieren worden getraind voor circussen in Suzhou, een stad aan de Chinese oostkust die alleen al meer dan 300 circussen telt. Hij tekende zijn bevindingen op in een rapport en lanceerde ook een petitie om de wreedheden een halt toe te roepen.

Op de beelden is te zien hoe jonge zwarte beren met een ketting aan hun nek omhoog worden gehesen, zodat ze gedwongen op hun achterpoten moeten lopen. Dat moeten ze dan urenlang volhouden, anders kunnen ze zichzelf verwonden of zelfs stikken. Als straf rukken de trainers aan hun halsband en worden de beren over de grond gesleept.

Ook leeuwen en tijgers worden mishandeld met zware stokken en soms zelfs zwepen. Bovendien werden ze opgesloten in kooien waarin ze amper kunnen bewegen. Ook apen, honden en andere dieren ondergaan dezelfde gruwel. 'Eén hond, die te oud was om nog op te treden, moest 24 uur op 24 in zijn kooi blijven', aldus PETA.