‘Van dat vernieuwd rijexamen komen meer ongevallen’
Foto: Photo News

Een van de meest opvallende beslissingen van de ministerraad vorige vrijdag was de hervorming van het rijexamen vanaf 1 juni 2017. Een chauffeur in spe moet geen twee, maar zes manoeuvres kunnen uitvoeren. Op de openbare weg. ‘Dit komt niet goed. Daar komen ongevallen van en nog meer overlast’, waarschuwt Federdrive.

De zes manoeuvres (waarvan er op het examen twee worden uitgeloot) zullen vanaf volgend jaar op de openbare weg moeten worden uitgevoerd. Het maakt het praktisch rijexamen een stuk moeilijker.

‘Op dit moment moet je enkel kunnen parkeren achter een geparkeerde auto en draaien in een straat. Daar komen nu nog eens vier extra oefeningen bij. Dat wil zeggen dat leerlingen nóg vaker de openbare weg op moeten als ze die manoeuvres onder de knie willen krijgen. En de ergernis over beginnende bestuurders in het verkeer is al groot’, zegt Jeroen Smeesters van Federdrive, de federatie van erkende rijscholen.

Bij de federatie ligt al een vijftigtal klachten: van overlast tot beschadigde auto’s. ‘Die klachten komen van buurtcomités vlak bij een examencentrum. Ze hebben genoeg van bestuurders die, vaak tot elf uur ’s avonds, blijven oefenen op parkeren en draaien’, aldus Smeesters.