Russische vice-minister van Sport eerste slachtoffer van WADA-onderzoek
Minister van Sport Vitali Moutko blijft (voorlopig?) buiten schot Foto: AP

De Russische premier Dmitry Medvedev heeft maandag vice-minister van Sport Yuri Nagornykh een voorlopige schorsing opgelegd. Nagornykh speelde volgens onderzoeker Richard McMaren een sleutelrol bij het verdoezelen van positieve dopingtesten in Rusland. Hij is geschorst tot er opheldering is over de beschuldigingen.

Eerder op de dag verklaarde president Vladimir Poetin al dat officials die genoemd worden in het McLaren-rapport over doping in de Russische sport voor de tijd van het onderzoek geschorst worden. De schorsing van de genoemde officials was een van de eisen van het WADA, dat het rapport maandag publiceerde.

Het is de Russische procureur-generaal die voor die opheldering moet zorgen. Hij verwacht weldra een rapport van minister van Sport Vitali Moutko. Volgens het WADA-rapport is het “ondenkbaar” dat Moutko niet van de gangbare dopingpraktijken op de hoogte was. Het zou echter Mutko’s assistent Yuri Nagornykh zijn, die zou bepaald hebben welke sporters beschermd moesten worden.

Rusland wil van het WADA “gedetailleerdere en objectievere info over de feiten, zodat de Russen en de onderzoekers die info kunnen gebruiken bij hun werk, vooraleer een eindbeslissing genomen wordt over de schorsing”. “Het lijdt geen enkele twijfel dat ze dit tot op het bot zullen uitspitten, om alle nodige maatregelen te nemen om te vermijden dat de Russische wetten en de internationale engagementen die ons land genomen heeft, geschonden worden”, aldus nog Poetin.