Het wereldantidopingagentschap (Wada) heeft maandagnamiddag vernietigende resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar grootschalig dopinggebruik tijdens de Winterspelen in het Russische Sotsji in 2014. Het vraagt aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om alle Russische deelnemers uit te sluiten van de Olympische Spelen volgende maand in Rio.

In het nieuwste rapport van Wada wordt duidelijk beschreven hoe in Rusland een dopingnetwerk ontstaan is dat door de staat werd gesteund. Jurist Richard McLaren presenteerde de resultaten en onderstreepte dat het uitvoerige onderzoek volledig correct verlopen is.

‘Russische atleten werden tijdens de Winterspelen van 2014 systematisch beschermd door het antidopinglab’, zei McLaren. ‘Op verschillende manieren werden de werkelijke resultaten verdoezeld. Onder meer het wisselen van dopingstalen of manipuleren ervan waren gangbare praktijken ten tijde van Sotsji 2014 bij Russische atleten.’

Opvallend: McLaren kwam ook met een verklaring waarom niemand het antidopinglab, dat regelmatig aan een controle van de Russische dopingbestrijders werd onderworpen, uiteindelijk op de vingers tikte. ‘Uit onze bevindingen komt duidelijk naar voren dat het Russische ministerie van Sport, de Russische dopingbestrijders en de FSB (Russische geheime dienst,red.) rechtstreeks betrokken waren bij het vervalsingsproces.’ De viceminister van Sport, Joeri Negarov, werd zelfs bij naam genoemd.

Ook in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen, op het WK atletiek van 2013 in Moskou en het WK zwemmen van 2015 in Kazan werden verdachte stalen van Russen vervangen.

De hamvraag is nu of dit nieuwe, onthutsende rapport de doodsteek betekent voor de Russische vertegenwoordiging tijdens de Spelen in Rio, die over 18 dagen al beginnen. Het Wada roept in een uitgelekte brief naar het IOC alvast op om alle sporters uit te sluiten, niet enkel de atleten. Uiterlijk donderdag spreekt het Internationaal Sporttribunaal (TAS) zich uit over het beroep dat de Russische atletiekfederatie heeft ingesteld tegen de schorsing van Russische atleten voor Rio. 

Dopingstalen wisselen via het 'muizengat' 

Vele Russische sportfans vroegen zich afgelopen weken af hoe in deze hoogtechnologische tijden toch gefoefeld kan worden met dopingstalen. De techniek is vrij eenvoudig: in het dopinglab van de Russen zit een gat in de muur, het zogezegde 'muizengat'. Via dat gat wisselde de FSB besmette stalen met dopingvrije stalen.

Onderzoekers vonden urineflesjes waarvan de dop vervangen werd. Dat komt omdat de urine vervangen moest worden en dan aangelengd werd met keukenzout om de waarden in de urine te laten kloppen. Nadien gingen de flesjes opnieuw via het muizengat naar het laboratorium: dopingvrij en klaar om te testen.