Mogherini: ‘Turkije met doodstraf kan geen EU-lid zijn'
Foto: AFP

Federica Mogherini heeft maandag haar bezorgdheid uitgedrukt over de harde vergeldingsmaatregelen die president Erdogan neemt na de mislukte staatsgreep in Turkije. Net als verschillende Europese Buitenlandministers waarschuwde ze dat die een negatieve invloed kunnen hebben op Turkijes toetredingspogingen tot de Europese Unie.

‘Het systeem van de Turkse rechtsstaat met “checks and balances” mag niet op de helling komen te staan omdat er een mislukte coup heeft plaatsgevonden afgelopen weekend’, zei de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid. ‘De mislukte Turkse coup mag er niet toe leiden dat de rechtsstaat naar de prullenmand wordt verwezen en dat we evolueren naar een autoritaire staat.'

Mogherini benadrukte dat het bijzonder belangrijk is dat Turkije de rechten van haar burgers respecteert. Vergeldingsacties of de herinvoering van de doodstraf zouden het land enkel tot een verloochening van de rechtsstaat brengen. 'En er is geen enkel excuus om die te verloochenen', besloot ze. 'Een Turkije met de doodstraf, kan geen lid van de EU zijn.'

Toenadering tot Europa

Ook verscheidene ministers legden bij hun aankomst in Brussel gelijkaardige verklaringen af. Onder meer de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitte zijn bezorgdheid over de mogelijke herinvoering van de doodstraf. ‘Je kan je niet inbeelden dat een land dat toenadering zoekt tot Europa, zulke voorstellen op de politieke tafel legt’, aldus Reynders.

'Een herinvoering van de doodstraf zou succesvolle onderhandelingen over een toetreding tot de EU in de weg staan', meldde ook Reynders' Duitse collega, Frank-Walter Steinmeier. Duitsland verwacht dat de vervolging van de coupplegers in lijn ligt met de Turkse wet.

Erdogan: 'Couppoging is godsgeschenk'

Sinds de militaire coup in Turkije die vrijdagochtend mislukte, zijn duizenden mensen opgepakt en kregen bijna 3.000 rechters hun ontslag. Zo’n 300 mensen kwamen om tijdens het gewelddadige incident.

President Recep Tayyip Erdogan, die enkele tranen liet op de begrafenis van zijn omgekomen campagnemanager, noemde de couppoging ‘een geschenk van God omdat het ons een reden geeft om het leger verder op te kuisen’. Erdogan sprak afgelopen weekend ook over de mogelijkheid om de doodstraf opnieuw in te voeren zodat het land ‘gezuiverd’ kan worden.