De mislukte staatsgreep in Turkije heeft tot nu toe het leven gekost aan 290 mensen. President Erdogan dringt ondertussen aan op de herinvoering van de doodstraf.

Onder de doden zijn volgens het ministerie ‘meer dan 100 putchisten’ en ‘meer dan 190 burgers’. Daarnaast raakten nog eens 1.400 mensen gewond.

Intussen zijn al zowat 6.000 mensen gearresteerd. Het regime van president Recep Tayyip Erdogan reageerde bijzonder fors op de coup en is naar eigen zeggen volop bezig met het ‘uitzuiveren’ van de staatsstructuren. De generaals van twee van de vier landcomponenten van het leger zijn gearresteerd, net als verschillende rechters van het Grondwettelijk Hof en een 140-tal andere rechters en magistraten. Niet minder dan 2.745 rechters en openbare aanklagers werden ook uit hun ambt ontzet.

Zondag zei Erdogan dat er niet mag getalmd worden met de doodstraf. Turkije schafte de doodstraf in 2004 af om te voldoen aan de eisen voor de toetreding tot de Europese Unie. Maar nu wil Erdogan de discussie erover weer openen. 'We kunnen deze oproep niet negeren', was zijn reactie op een massa mensen die bij zijn huis in Istanbul om de herinvoering van de doodstraf schreeuwden. 

Hij riep zijn aanhangers ook op om verder te demonstreren tegen de staatsgreep omdat de dreiging nog niet helemaal voorbij is.