Vlaanderen heeft er stuk werelderfgoed bij
Foto: BELGA

Het huis Guiette in Antwerpen, van de hand van architect Le Corbusier, is door de Unesco tot werelderfgoed verklaard.

Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois zondag bekendgemaakt. De Unesco heeft het volledige werk van de Zwitsers-Franse architect erkend als werelderfgoed, onder meer dus ook de woning in de Antwerpse Populierenlaan.

Modeontwerpster Ann Demeulemeester kocht het huis in 1983 en liet er een atelier naast bouwen door architect Georges Baines. Momenteel is het huis bewoond door haar zoon.

Het huis is het enig bewaarde bouwwerk van Le Corbusier in België. Het dateert van 1926. De woning werd gebouwd als woonhuis en atelier voor de Antwerpse schilder René Guiette. Het is één van de vroegere werken van Le Corbusier en sinds 1978 al beschermd als monument.

Le Corbusier (1887-1965), echte naam Charles Édouard Jeanneret-Gris, was een Zwitsers-Franse architect. Hij was een van de eerste architecten die over heel de wereld bouwwerken optrok. Als architect en stedenbouwkundige maar ook als schilder, beeldhouwer en schrijver, bouwde hij voornamelijk in Frankrijk, India en Zwitserland, maar ook in Duitsland, Argentinië, België, Brazilië, Japan, Rusland, de Verenigde Staten, Irak en Tunesië.

Vlaanderen telt 41 monumenten die als Unesco-werelderfgoed zijn erkend: de 26 belforten en 13 begijnhoven, het atelier Plantin-Moretus en de Brugse binnenstad. Nu komt daar dus het huis Guiette bij.