Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, heeft vlak voor hij toesloeg nog een sms gestuurd. Dat meldt de Franse nieuwszender BFM TV. Eerder raakte bekend dat de dader de dagen voor 14 juli de Promenade des Anglais verkend had met de vrachtwagen die uiteindelijk als moordwapen zou dienen. Nog in Frankrijk zijn zondag opnieuw twee mensen opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst in het onderzoek naar de aanslag.

'Breng meer wapens mee, breng er 5 naar C.' Die sms stuurde Bouhlel op donderdag 14 juli om 22.27 uur, minuten voor de aanslag op de Promenade des Anglais in Nice. Dat hebben speurders ontdekt op zijn gsm, die werd gevonden in de truck waar hij het bloedbad mee aanrichtte. Dat weet de Franse zender BFM TV. Naar wie de 31-jarige Tunesiër het bericht stuurde, is niet bekend.

Zo lijkt het er steeds meer op dat de man niet alleen handelde. Zondag werden weer twee arrestaties zijn verricht. Het zou gaan om een man en een vrouw. Vijf personen - de ex van de dader en vier mannen uit zijn entourage - werden eerder al opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst. De precieze beschuldigingen zijn niet meegedeeld.

Zondag is de ex-vrouw van Mohamed Lahouaiej-Bouhlel wel weer vrijgelaten. Dat zeggen bronnen bij justitie.
De vrouw werd vrijdag opgepakt. In haar eerste verhoren zou de ex van Bouhlel verklaard hebben dat haar vroegere man, die nog niet bekendstond als islamist, op korte tijd geradicaliseerd was.

Verkenning

Eerder raakte al bekend dat Mohamed Lahouaiej-Bouhlel  twee keer op de getroffen Promenade des Anglais in Nice geweest, op dinsdag 12 juli en woensdag 13 juli. Hij deed dat met de vrachtwagen waarmee hij de aanslag, op 14 juli tijdens een feest voor de nationale feestdag, pleegde. Dat ontdekten onderzoekers op basis van bewakingsbeelden.

Bouhlel had de truck woensdag gehuurd in een garage in Saint-Laurent du Var, bij de luchthaven van Nice. Op bewakingsbeelden was te zien hoe hij donderdag in het voertuig stapte, waarna hij richting Promenade des Anglais reed.

Arrestaties

ISIS heeft zaterdag de aanslag door Mohamed Lahouaiej-Bouhlel opgeëist. Het staat echter nog niet vast of de dader ook echt gesteund geweest is door de terreurorganisatie.

Verschillende getuigen zouden intussen informatie gegeven hebben over de religieuze kant van Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Eerder raakte al bekend dat de dader bij de Franse autoriteiten helemaal niet bekendstond als een geradicaliseerde, maar wel met persoonlijke problemen kampte.