Pakistaanse society-ster vermoord door eigen broer
Qandeel Baloch plaatste om de haverklap uitdagende foto’s van zichzelf op het internet. Foto: instagram

Qandeel Baloch, die ook wel ‘de Pakistaanse Kim Kardashian’ genoemd wordt, is vermoord door haar eigen broer. Het gaat om een zogenaamde ‘eremoord’, aldus de politie. Baloch kwam om het leven door wurging.

De 26-jarige Qandeel Baloch werkte als model en als zangeres, maar verwierf voornamelijk bekendheid dankzij social media. Vooral dan door de vaak uitdagende, halfnaakte foto’s van zichzelf die ze om de haverklap met de wereld deelde.

Volgens de politie werd ze vrijdagnacht aangevallen terwijl ze aan het slapen was in het huis van haar ouders in Muzaffarabad, in de provincie Punjab. De politie verdenkt haar broer van de moord, hij was zaterdag spoorloos. Het zou om een eremoord gaan.

Pakistaanse society-ster vermoord door eigen broer
Foto: AP

Baloch was een omstreden persoon in het conservatieve Pakistan. De ene vond haar foto’s vulgair, een wanhopige zoektocht naar aandacht. De andere was dan weer fan omdat ze het aandurfde om tegen de conventies in te gaan. Ze had meer dan 700.000 volgers op Facebook en meer dan 40.000 op Twitter en Instagram.

‘Qandeel was waarschijnlijk de eerste echte internetberoemdheid uit Pakistan’, zegt mediacriticus Hasan Zaidi. ‘Ze had haar bekendheid uitsluitend verworven door haar aanwezigheid op social media. Voor veel Pakistaanse vrouwen was het ondenkbaar dat iemand het aandurfde om zo schaamteloos over haar seksualiteit te praten. Haar hele persona was opgebouwd rond het uitpakken met haar lichaam en praten over seks.’ De 26-jarige was onlangs nog te zien in een muziekvideo van een onbekende zanger, waarin ze provocatief danste.

Fauzia Azeem, de echte naam van Baloch, werd geboren in een arme familie uit Punjab. Ze is op jonge leeftijd naar eigen zeggen van huis weggelopen ‘om haar droom na te jagen en een ster te worden’. Na enkele onsuccesvolle pogingen om het te maken in de muziekindustrie waagde ze zich aan social media.

Het ene schandaal na het andere

In juni plaatste ze nog foto’s van zichzelf met een bekende islamitische geestelijke. Zij keek uitdagend, de geestelijke nogal verward. De foto’s veroorzaakten een groot schandaal in Pakistan. De geestelijke werd uit zijn ambt ontheven.

Afgelopen woensdag bevond Baloch zich weer in het middelpunt van de belangstelling toen haar ex-man in de lokale media schande sprak over haar. Zo zou ze van hem gescheiden zijn omdat hij haar geen huis en luxewagen kon geven. Als antwoord verklaarde de Pakistaanse dat ze het slachtoffer was geweest van huiselijk geweld.

Eremoord

Door de moord is er opnieuw meer aandacht voor eremoorden in Pakistan. Elk jaar worden honderden vrouwen om het leven gebracht door familieleden die niet kunnen omgaan met hun gedrag.