Merkel en Obama roepen alle Turken op rechtsstaat te respecteren
Foto: AP

De Amerikaanse president Barack Obama roept alle partijen in Turkije op ‘te handelen met respect voor de rechtsstaat’. Eerder had ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel Turkije al opgeroepen ‘de regels van de rechtsstaat’ te respecteren bij het berechten van de militairen die vrijdagnacht een staatsgreep wilden plegen.

‘De president en zijn ploeg betreuren de verloren mensenlevens en onderstrepen het cruciale belang dat alle partijen in Turkije met respect voor de rechtsstaat handelen en elke actie vermijden die zou kunnen leiden tot nieuw geweld of instabiliteit’, klinkt het in een persbericht van het Witte Huis.

Eerder had Obama al zijn uitdrukkelijke steun uitgesproken voor de democratisch verkozen regering van NAVO-bondgenoot Turkije.

‘Tanks in de straten zijn onaanvaardbaar’

‘Het is tragisch dat zoveel mensen hun leven hebben gelaten. De bloedvergieten in Turkije moeten nu stoppen’, zei Merkel eerder al op een persconferentie in Berlijn. ‘Het is en zal altijd het recht zijn van mensen om hun leiders te kiezen via vrije verkiezingen. Tanks in de straten en luchtaanvallen tegen eigen mensen zijn onaanvaardbaar.’

Niettemin zal Ankara zich nu ook moeten bewijzen. ‘De berechting van de verantwoordelijken van de tragische evenementen van afgelopen nacht moet gebeuren volgens de regels van de rechtsstaat’, zei Merkel, voor wie het de voorbije maanden steeds diplomatiek koorddansen was tijdens haar contacten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Even voordien had Amnesty International Ankara al met aandrang opgeroepen niet terug te grijpen naar de doodstraf.