Tim Wellens (Lotto-Soudal) heeft zaterdag de vijfde etappe in de Ronde van Polen (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na een loodzware rit van 225 kilometer tussen Wieliczka en Zakopane haalde de Limburger het na een indrukwekkende solovlucht. Hij is ook de nieuwe leider. Tiesj Benoot werd derde.

De vijfde rit werd een bijzonder zware klus, want er stonden zeven beklimmingen in het middengebergte op het programma, en dat in natte en koude omstandigheden. Maar Tim Wellens had toch veel zin in de opdracht, want hij schoof samen met Belgisch kampioen Philippe Gilbert vroeg in de rit mee met een vlucht van in totaal achttien renners.

Voorin ging het echter niet snel genoeg voor Wellens, want met nog meer dan twee uur koers voor de boeg reed hij weg van alles en iedereen. Giovanni Visconti en Nicolas Roche konden nog even hun wagonnetje aanhaken, maar ook zij gingen overboord. Wellens slaagde er in een kloof van drie minuten uit te bouwen op de eerste achtervolgers, met nog veertig kilometer te gaan.

In de finale reed Wellens alleen maar verder weg van de rest van de vlucht en van het peloton, dat door de zware omstandigheden compleet versplinterde. Het leverde de vluchter van Lotto-Soudal niet alleen de ritzege op, maar ook de gele trui. Hij neemt die over van de Colombiaan Fernando Gaviria. Wellens heeft in de stand een voorsprong van meer dan drie minuten met nog een bergrit en een tijdrit te gaan. De Italiaan Davide Formolo werd tweede in de rit, Wellens’ ploegmaat Tiesj Benoot finishte als derde.

Voor de 25-jarige Wellens is dit de derde overwinning van het seizoen, na ritzeges in de Ronde van Italië en Parijs-Nice. Hij treedt in de voetsporen van zijn ploegmaat Bart De Clercq. Die won een jaar geleden de etappe naar Zakopane.

"Loodzwaar, maar het verliep perfect"

"Het was vandaag loodzwaar", reageerde een door de kou en nattigheid verkleumde Wellens. "Dat kwam door de vele beklimmingen, maar ook door de kou. Maar het verliep perfect voor mij. Eerst was er wel een grote valpartij, maar de koers werd geneutraliseerd en daardoor kon iedereen terugkomen. Nadien reed ik weg met een grote groep, dan met een paar andere renners, en dan solo. Het was nog heel ver tot de finish, maar ik had een goed gevoel en kon mijn aanval met succes beëindigen", aldus Wellens.

Met nog een bergetappe en een tijdrit te gaan, heeft de 25-jarige Limburger een voorsprong van meer dan vier minuten op eerste achtervolger Formolo in het klassement. "In de Ronde van Polen is het nooit voorbij. Al heb ik liever vier minuten voorsprong dan vier achterstand. Alles hangt nu af van de bergrit van zondag. We zullen dan zien, maar normaal moet mijn ploeg sterk genoeg zijn om te kunnen controleren. Hopelijk kan ik dan finishen zonder tijdverlies. Ik denk dat het wel oké zal zijn."
 

 

Uitslag:

1. Tim Wellens (Bel/LTS) de 225km in 5u57:22 (gem. 37,78km/u)

2. Davide Formolo (Ita/CDT) op 03:48

3. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 04:37

4. Fabio Felline (Ita/TFS) 04:38

5. Alberto Bettiol (Ita/CDT) 04:49

6. Larry Warbasse (VSt/IAM) 05:12

7. Andrey Zeits (Kaz/AST) 05:12

8. Rubén Fernandez (Spa/MOV) 05:27

9. Matvei Mamykin (Rus/KAT) 05:32

10. Davide Villella (Ita/CDT) 05:59