Nog maar eens Cavendish

Mark Cavendish heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was in Villars-les-Dombes de snelste in een aangekondigde massasprint. Door de felle tegenwind kwamen de renners aan een gemiddelde van 35,6/km/u onderweg nog veel later dan het traagste tijdsschema aan. Dat leverde geen wijzigingen op in het klassement en de vier truien blijven om dezelfde schouders: geel voor Froome, groen voor Sagan, bollen voor De Gendt en wit voor Yates.

Na de Mont Ventoux op donderdag en de tijdrit op vrijdag waren de sprintersploegen weer aan zet in een grotendeels vlakke rit van Montélimar naar Villars-les-Dombes, goed voor 208,5 kilometer. De wind was net als de voorbije dagen echter weer doorslaggevend. De renners kregen immers serieuze tegenwind, tussen 40 en 60 kilometer per uur in de Rhônevallei. Het zorgde er zelfs voor dat ASO de etappe (na een indrukwekkende minuut stilte) een kwartier vroeger liet starten om op tijd te finishen.

Het gevolg liet zich raden: na ongeveer dertig kilometer reed een vlucht van vier renners weg. De Fransman Jeremy Roy (FDJ) kreeg Alex Howes (Cannondale), Martin Elmiger (IAM) en Cesare Benedetti (Bora) mee voor een onmogelijke opdracht. Het peloton liet immers begaan maar hield de controle. Al snel liepen de koplopers twintig minuten achter op het traagste schema maar zowel voor de klassementsrenners als voor de sprinters was dat goed zo en dus mochten de vier tegen de wind in blijven beuken met maximaal zo’n vier minuten voorsprong.

Onder impuls van de mannetjes van Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal en Dimension Data zakte die voorsprong stelselmatig, tot de laatste overlevers op drie kilometer van de streep werden gegrepen.

Meteen werd alles op een lint getrokken en kregen we een lange, zenuwachtige aanloop. De trein van Etixx-Quick Step kwam op twee kilometer van de streep op kop maar werd zonder pardon gecounterd door de rode brigade van Lotto-Soudal maar Greipel verloor het wiel van zijn trein. Kittel begon dan toch van ver de sprint maar Mark Cavendish haalde het. Zijn dertigste zege al in deze Tour.

De Gendt pakt puntje mee

De bolletjestrui van Thomas De Gendt kwam nooit in gevaar. Onderweg waren er immers slechte drie gecategoriseerde klimmetjes van vierde categorie te bespeuren, telkens goed voor slechts één puntje dus. Op de eerste klim pakte De Gendt dat punt, op de overige cols kwamen vluchters Howes en Benedetti als eersten boven.

Wellicht was deze rit de laatste kans voor het peloton op een massasprint ,vooraleer ze de slotetappe in Parijs beslechten. Zondag wacht in de Jura op papier de zwaarste etappe van de tweede Tour-week. De etappe van Bourg-en-Bresse naar Culoz is slechts 160 kilometer lang en wordt niet gereden in het hooggebergte van de Alpen, maar met een dubbele beklimming van de Colombier in de finale is ze toch zeer verraderlijk.

Uitslag: 1. Mark Cavendish 2. Kristoff 3. Sagan 4. Degenkolb