De 136ste editie Brusselse Zuidfoor werd zaterdagnamiddag officieel geopend door de peter van het evenement, Eddy Merckx. Ook Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) en verschillende leden van het schepencollege waren aanwezig. De veiligheidsmaatregelen werden na de aanslag in Nice nog aangescherpt.

Samen met de leden van het schepencollege en de Brusselse burgemeester wandelden mascotte van de foor, acteur Kevin Van Doorslaer, en peetvader Eddy Merckx de Zuidfoor af. De wielerlegende stopte aan verschillende foorkramen om een balletje te gooien of een pannenkoek te bakken.

“Het is een eer om peter te zijn van de Zuidfoor. Ik voel me zelf ook een echte Brusselaar. We hebben altijd in de rand van Brussel gewoond en ik ben zelf ook wel eens naar de kermis gekomen”, vertelt de wielerlegende.

De 130 attracties van de Zuidfoor strekken zich uit over een gebied van 2 kilometer tussen de Hallepoort en de Anderlechtsepoort. Na de aanslag in Nice vroeg Brussels burgemeester Mayeur meer politie voor de evenementen in de hoofdstad. Dat geldt ook voor de kermis.

“Het zijn uitzonderlijke maatregelen dit jaar. Er zullen meer politie-agenten aanwezig zijn en we hebben zichtbaar obstakels geplaatst om grote voertuigen tegen te houden zodat er geen situatie als in Nice kan plaatsvinden”, zegt Mayeur. Aan het publiek wordt gevraagd om rugzakken thuis te laten. Er kunnen willekeurige controles plaatsvinden.

De Zuidfoor loopt van zaterdag 16 juli tot en met zondag 21 augustus.