Minder bezoekers op eerste dag Gentse Feesten
De politie was ook bij de Langste Fanfare iets nadrukkelijker in beeld Foto: Brecht Van Maele

De openingsavond van de Gentse Feesten vrijdag lokte 80.000 bezoekers, dat is een vijfde minder dan vorig jaar. Het waren ook vooral Gentenaars. Feestenburgemeester Christophe Peeters vermoedt dat de gebeurtenissen in Nice daar mee te maken hebben.

De openingsavond, die met De Langste Fanfare bestaande uit 577 muzikanten op gang getrokken werd, verliep in een ‘gezellige drukte’. ‘We kregen heel veel positieve reacties, het was het beste openingsevent in jaren, de sfeer zat er goed in’, zegt feestenburgemeester Christophe Peeters. ‘Vastelling was dat het vooral Gentenaars waren die op de openingsavond aanwezig waren, het was ‘een avond van ons’, wat ook de bedoeling van de vrijdagavondopening is.’ De Lijn vervoerde tien procent meer reizigers.

Ook de politie, die onder meer controles uitvoert aan de rand van de feestenzone en bij het betreden van de zone, spreekt van een rustige avond. ‘De mensen die gecontroleerd werden aan de ingangen waren zeer meegaand, ze stelden zich zeer begripvol op’, aldus politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. ‘Er werden in de rugzakken of auto’s ook geen speciale dingen gevonden.’ Vier personen werden bestuurlijk aangehouden, drie wegens dronkenschap en één wegens het verstoren van de openbare orde.

Batahlan

De politie deed vrijdagnamiddag rond 16 uur een interventie in het Baudelopark. ‘We zagen op camerabeelden drie verdachte personen, waarvan er één in de struiken weggestoken zat’, zegt poltitiewoordvoerder Gonzalez. ‘Eén iemand had een soort van legerhelm, de twee daarrond droegen geïmproviseerde vesten met daarop ‘pers’. Het bleek te gaan om een Syriër en twee Irakezen, medewerkers van Batahlan die een filmpje aan het opnemen waren.’

Batahlan is de nieuwste productie van Cirq, het humoristisch collectief snijdt dit jaar het vluchtelingenthema aan. Zaterdag om 17 uur gaat trouwens hun theaterproductie ‘De Groote Overtocht’ in première aan de Leie in de Willem De Beersteeg. Cirq stelt via ‘Refu-interim’ zeventig vluchtelingen te werk op de Gentse Feesten.

Zaterdag trekt een kinderstoet door de binnenstad om het kinderfestival Gentopia in het Zuidpark te openen. Nog voor kinderen opent op de Oude Beestenmarkt het nieuw plein ‘Beestenboel’.