België wil ‘terugkeer naar kalmte’
Foto: Photo News

De Belgische regering drukt haar steun uit aan de democratische instellingen in Turkije en is verheugd over de beëindiging van de poging tot staatsgreep in Turkije. Dat staat in een mededeling van premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De regering roept Belgische reizigers wel op voorzichtig te zijn.

De regering roept op tot de stopzetting van de gewelddadigheden en de terugkeer van de kalmte. ‘Alle partijen moeten blijk geven van terughoudendheid en de rechtsstaat en de grondwettelijke orde respecteren. Het respect voor de democratische instellingen in Turkije en de steun aan de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden, zijn van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling van de relaties met de EU’, aldus premier Michel en minister Reynders.

Reisadvies

Buitenlandse Zaken roept reizigers op hun luchtvaartmaatschappij of reisagentschap te contacteren om actuele informatie te bekomen. Dat staat in een aangepast reisadvies na de couppoging in Turkije.

Belgen in Turkije worden aangeraden binnen te blijven tot de situatie is uitgeklaard. Reizigers die naar Istanboel en Ankara willen reizen, moeten er zich van bewust zijn dat de situatie op de internationale luchthavens er nog niet is genormaliseerd is en dat zij grote hinder kunnen ondervinden, waarschuwt Buitenlandse Zaken.

Wie in Turkije is, wordt aangeraden binnen te blijven en verplaatsingen te vermijden totdat de situatie is uitgeklaard. 'In elk geval moeten drukke plaatsen, manifestaties alsook de nabijheid van politie- en militaire eenheden worden vermeden.' Belgen die zich momenteel in Istanboel en Ankara bevinden en die het goed stellen, worden gevraagd hun naasten, familie en vrienden te contacteren om hen gerust te stellen. De communicatiemiddelen functioneren normaal. Reizigers worden ook opgeroepen de actualiteit te volgen via de media.