Thomas De Gendt: “Rio? Neen, het is daar vochtig en warm”
Foto: AFP

Thomas De Gendt, de beste Belgische klimmer in deze Tour, wil niet naar de Olympische Spelen. Terwijl heel wat renners de voorbije maanden uitdrukkelijk solliciteerden voor de Olympische Spelen, ziet de Waaslander zo’n tripje naar Brazilië niet zitten.

Tim Wellens, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Serge Pauwels, Bart De Clercq, Jan Bakelants, Laurens De Plus, Louis Vervaeke en Ben Hermans zijn de negen voorgeselecteerden voor de Olympische Spelen. Op 22 juli maakt bondscoach De Weert zijn vijf definitieve namen bekend. Toegegeven, nu de Gendt zo’n sterke Tour rijdt en bergop zijn kunnen nog maar eens bewijst, lijkt de afwezigheid van de klimmer van Lotto-Soudal ietwat vreemd in de voorselectie. Hem opvissen zou niet eens zo’n gek idee zijn klonk het al her en der in de Tour.

“Of het niet jammer is dat ik er niet bij in de selectie? Neen, helemaal niet”, verraste hij, “als ik was geselecteerd, had ik die selectie waarschijnlijk toch geweigerd. Ik heb geen behoefte om naar Rio te gaan, ik wil daar niet zijn, ze kunnen beter andere renners meenemen die wel gemotiveerd zijn.”

Waarom is dan toch de ietwat verrassende vraag. “Het parcours ligt me niet echt”, vindt hij (voor klimmers nochtans) en dan kan ik er alleen maar negatieve reacties bijkrijgen. Er zijn genoeg Belgen die beter kunnen klimmen dan mij, dan kunnen ze beter die jongens meenemen die gemotiveerd zijn. Het is een eendagskoers, het is daar warm en vochtig, zo plezant is dat daar allemaal niet.”

Voordeel is ook, De Gendt kan dan wel een centje bijverdienen in de criteriums. “Als ze me vragen natuurlijk”, solliciteerde hij openlijk, “ik zit thuis nog altijd met een bouw die moet afgeraken”, eindigde hij met een grapje.