Terreurgroep IS heeft de aanslag in Nice zaterdagochtend opgeëist. Voorlopig heeft de Franse politie echter geen aanwijzingen gevonden dat er ook effectief een link is met de terreurgroep.

Het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van Islamitische Staat, berichtte zaterdagochtend dat de terreurgroep de bloedige aanslag in Nice opeist. In het bericht zou sprake zijn van 'de soldaat die wraak heeft genomen voor de schade die de coalitie tegen IS al aanrichtte'. Dat schrijft Le Monde

Opvallend, aangezien IS vlak na de aanslag geen melding maakte van een opeising en ook later in zijn wekelijkse nieuwsbrief met geen woord repte over een mogelijke wraakactie.

Vier mannen opgepakt

Donderdag reed een 31-jarige Tunesiër met een vrachtwagen in op een mensenmassa die net naar het vuurwerk had staan kijken ter gelegenheid van de nationale feestdag in Frankrijk. De politie verklaarde na de aanslag dat er geen directe aanwijzingen zijn gevonden dat de man in contact stond met Islamitische Staat of dat hij extremistische motieven had. 

Intussen zijn nog vier mannen uit de entourage van de dader opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst. Dat melden Franse gerechtelijke bronnen. Vrijdag was de ex-vrouw van de verdachte Mohamed Lahouaiej-Bouhlel al in voorlopige hechtenis geplaatst.

Bij de vier mannen die onder voorlopige hechtenis zijn geplaatst, en waarvan de identiteit niet bekend is, werd één persoon vrijdag opgepakt en de drie anderen zaterdagochtend.

'Depressief'

Volgens zijn vader was Mohamed Lahouaiej-Bouhlel niet religieus, maar wel ‘altijd alleen, altijd depressief’. ‘Van 2002 tot 2004 had hij problemen die geleid hebben tot een zenuwinzinking. Hij werd kwaad, hij schreeuwde en sloeg alles kapot wat hij vond’. Zijn zoon werd daarvoor behandeld. Hij had sinds zijn zoon jaren geleden naar Frankrijk was vertrokken geen contact meer met hem. ‘Ook wij zijn geschokt over wat er is gebeurd’.