Ook in Beringen is vrijdagnacht hevig gereageerd op de staatsgreep in Turkije. Een grote groep aanhangers van president Erdogan probeerden er binnen te raken in het kantoor van de oppositiegroep van Fethullah Gülen.

De couppoging in Turkije heeft ook de nodige ophef veroorzaakt in West-Limburg. Het gebouw van het gemeenschapscentrum vzw Vuslat aan de Koolmijnlaan in Beringen werd bestormd door aanhangers van de AK Partij van de Turkse president Erdogan. Bij de vzw Vuslat zouden Gulenisten behoren, aanhangers van de geestelijke oppositieleider Fethullah Gülen.

Burgemeester Maurice Webers (SP.A) van Beringen bevestigde zaterdagochtend dat pro Erdogan aanhangers de straat optrokken en dat er bij Vuslat enkele ramen gesneuveld zijn.

Op beelden op sociale media is te zien hoe de politie de situatie weer onder controle probeert te krijgen. Betogers zouden stenen hebben gegooid naar de ordediensten.

De lokale politie Beringen-Ham-Tessenderlo kwam ter plaatse om de toestand onder controle te krijgen. Zij moesten het gebouw van Vuslat beschermen. Volgens de burgemeester trokken na het protest bij het Vuslat gebouw honderden pro-Erdoganaanhangers richting de moskee.

De Turkse president Erdogan riep tijdens een op de Turkse televisie uitgezonden FaceTime-gesprek de Turken massaal op om op straat te komen om zich op die manier te verzetten tegen het leger dat bezig is met een staatsgreep. Ook in verschillende Europese landen geven Turken gevolg aan die oproep.

Volgens Erdogan zit Fethullah Gülen achter de staatsgreep. Hij is één van de belangrijkste tegenstanders van Erdogan. Sinds 1998 zit hij in ballingschap in Pennsylvanie. De beweging van Gülen ontkent elke betrokkenheid.