Marc Wilmots is niet langer coach Rode Duivels
Foto: Isosport

Marc Wilmots is geen bondscoach meer. Dat maakte de KBVB bekend. Hij moet plaatsmaken na een teleurstellend EK. Een opvolger werd nog niet aangesteld, dat zal pas in augustus gebeuren.

Na het al bij al teleurstellende EK al was duidelijk dat Wilmots niet aan zou blijven als bondscoach. Dinsdag evalueerden enkele leden van de Belgische voetbalbond (zijnde François De Keersmaecker, Philippe Collin, Gérard Linard, Bart Verhaeghe, Mehdi Bayat en Chris Van Puyvelde) het EK en de toekomst van de nationale ploeg. Lees: bespraken ze het lot van bondscoach Marc Wilmots. Daarna vonden gesprekken plaats tussen enerzijds Verhaeghe en Bayat en anderzijds Marc Wilmots.

Geen ontslag

Uiteindelijk viel dus de beslissing om niet met elkaar door te gaan. “In gemeenschappelijk akkoord en op een constructieve manier”, aldus voorzitter François De Keersmaecker. “We hebben een goede periode van zes jaar met Wilmots gehad (twee jaar als assistent, vier jaar als hoofdcoach, nvdr) . Ik heb daar geen spijt van, maar vandaag breekt een nieuwe pagina aan.”

Marc Wilmots zelf was niet aanwezig op de aankondiging van zijn ontslag. De KBVB gaat nu op zoek naar een nieuwe bondscoach. Die mag al aan de bak op 1 september, want dan oefenen de Duivels tegen Spanje.

Bond mikt hoog

De voetbalbond mikt erg hoog voor die opvolger. “Hij moet ervaring hebben, resultaten hebben neergezet, open communiceren, tactisch flexibel zijn en een high performance context gewoon zijn”, vertelde Chris Van Puyvelde, technisch directeur.

Half augustus zou de bond zich buigen over de kandidaturen. “Het Belgisch voetbal is attractief. Ik reken op heel veel sollicitaties. Ik heb geen namen in het hoofd. Een Belg of een buitenlander? Dat is niet belangrijk, zijn profiel is dat wel. Over loon hebben we ook nog niet gesproken. We hebben alleen gezegd dat we een interessant product hebben dat we goed willen verkopen.”

Preud’homme of Van Gaal?

Een naam die blijft terugkeren is die van Michel Preud’homme, momenteel aan de slag bij Club Brugge -de ploeg van Bart Verhaeghe, ook sterke man bij de bond. “Hij heeft een contract in Brugge en zal dat respecteren”, aldus Verhaeghe. Wie het dan wel moet worden? “We hebben ons afgevraagd wat op basis van onze analyse het beste is dat de Rode Duivels nu kunnen gebruiken.”

Nog iemand die in elk lijstje staat: Louis Van Gaal. “We zullen zien of hij zich kandidaat stelt. Als hij dat doet, dan zullen we zijn kandidatuur evalueren”, lachte François De Keersmaecker.

Borkelmans blijft

Ook de technische staf van de Rode Duivels wordt in augustus onder de loep genomen. Voorlopig blijven Vital Borkelmans en co dus aan. Of zij mogen blijven, zal waarschijnlijk afhangen van de nieuwe baas.

Twee kwartfinales

Wilmots ging in mei 2012 aan de slag als bondscoach. Hij volgde -eerst ad interim- de vertrokken Dick Advocaat op. Hij leidde de Rode Duivels naar het WK 2014 in Brazilië waar ze de kwartfinales bereikten (1-0 nederlaag tegen Argentinië). Ook op het EK 2016 ging het mis in de kwartfinale na een 3-1 nederlaag tegen Wales. Onder zijn leiding rukten de Rode Duivels in de winter van 2015 wel op naar de eerste plaats op de FIFA-ranking.

Herbleef de persconferentie hieronder