'Dader zonder twijfel op een of andere manier gelinkt aan radicaal-islamitische kringen'
Foto: News Executive
Mohamed Bouhlel, een Tunesiër van 31 uit Nice, richtte donderdagavond een bloedbad met een vrachtwagen aan op de Promenade des Anglais in Nice. Bouhlel werd in maart 2016 nog veroordeeld tot zes maanden cel voor gewapende agressie. Dat meldt de procureur van Parijs François Molins. Hij stond echter niet bekend bij antiterreurspeurders en vertoonde geen tekenen van radicalisering.

Bouhlel woonde al jaren in het Zuid-Franse Nice, maar is afkomstig uit het Tunesische Msaken. Dat ligt vlakbij de badplaats Sousse, waar in juni 2015 een aanslag op het strand plaatsvond. Volgens Tunesische veiligheidsdiensten was hij laatst in het land vier jaar geleden. Voor Frankrijk had hij alleen een tijdelijke verblijfsvergunning.

Hij was het die donderdagavond om 22.45 uur met een witte truck inreed op de feestende massa. Een truck die hij op 11 juli gehuurd had in Saint-Laurent-du-Var, een tiental kilometer buiten Nice. Volgens de procureur had hij een machinegeweer bij zich waarmee hij op de politie vuurde. Hij had eveneneens verschillende valse wapens in de cabine van de vrachtwagen liggen. 

Motief onbekend

De precieze beweegredenen van Bouhlel zijn voorlopig onduidelijk. Net zoals het antwoord op de vraag of hij gestuurd werd door een terreurgroep of integendeel als 'lone wolf' handelde. François Molins zei dat de aanslag weliswaar nog niet opgeëist is, maar dat de dodelijke raid past in de oproep van terreurorganisatie Islamitische Staat om zoveel mogelijk aanslagen in Europa te plegen. 

Op de Facebookpagina van Bouhlel duidt op het eerste gezicht niets op radicalisme of opgelopen frustratie. Het blijft dus gissen naar zijn precieze motief. Al zei premier Valls tijdens een interview op France 2 dat de dader 'zonder twijfel op de een of andere manier' gelinkt was aan radicaal-islamitische kringen. De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve stelt die link niet te kunnen bevestigen.

Zeker is dat hij donderdagavond, op Quatorze Juillet, zoveel mogelijk slachtoffers wilde maken. De voorlopige balans van zijn raid, staat op 84 doden, waaronder tien kinderen, en 52 mensen die in kritieke toestand in het ziekenhuis verblijven.

In maart 2016 werd hij veroordeeld tot zes maanden cel voor gewapende agressie. De feiten van de veroordeling dateerden uit januari 2016. 

Vader van drie kinderen

Franse media en het persagentschap AFP weten dat Bouhlel getrouwd was en drie kinderen had. Volgens de buren stond de man niet bekend als extreem religieus. Hij ging niet bidden, maar hield van vrouwen en salsa. Molins bevestigde dat hij gescheiden was van de moeder van zijn kinderen.

Hij werkte als koerier, maar zat thuis nadat hij tijdens de ramadan een ongeval had. Donderdag zou hij nog bezocht geweest zijn door een controlearts. De buren spreken ook over financiële problemen, en omschrijven hem als mentaal instabiel.

Huiszoeking

De Franse politie heeft vrijdagmorgen op twee adressen een huiszoeking uitgevoerd, wist procureur Molins te vertellen. Een van de plaatsen was het appartement van Mohamed Bouhlel in het oosten van Nice. Een verslaggeefster van persagentschap AFP plaatste foto's op Twitter (zie onderaan) vanuit de plaats.

Verder heeft de Franse ontmijningsdienst een verdacht pakket laten ontploffen op zo'n honderd meter van het appartement van Bouhlel. 

Voorlopig is er ook nog geen enkele link met ons land ontdekt, in tegenstelling tot bij de aanslagen van 13 november in Parijs. Toen kwamen de daders uit België en hadden ze ook safehouses in ons land.

Bouhlel is in ons land een onbeschreven blad. Onze veiligheidsdiensten kennen hem niet. In Frankrijk is hij wel bekend bij het gerecht, zij het niet wegens een mogelijke link met terrorisme. Bouhlel was er betrokken bij feiten als bedreigingen en kleine diefstallen. Een draaideurcrimineel dus, die niet op de radar stond van de Franse antiterreurdiensten. Molins vertelde ook dat hij geen tekenen van radicalisering vertoonde.