Dirk Braeckman gaat volgend jaar naar Biënnale in Venetië
Foto: fvv

Fotograaf Dirk Braeckman vertegenwoordigt België op de Biënnale in Venetië in 2017. Hij werd gekozen uit een shortlist van vijf. Dat maakte minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) bekend.

‘Ik ben blij verrast met de keuze van de jury, want er waren vijf sterke kandidaten. Het Belgisch paviljoen is voor mij dan ook dé gedroomde ruimte. De architectuur, de atmosfeer van het gebouw, maar ook de omgeving van de Giardini en de stad Venetië liggen mij na aan het hart’, reageerde Braeckman op het nieuws.

‘Deelnemen aan de Biënnale voelt als een overwinning voor de Belgische fotografie, die tot op vandaag weinig internationaal platform kreeg binnen de beeldende kunsten’, klinkt het.

Eva Wittocx

Braeckman zal ons land vertegenwoordigen samen met Eva Wittocx, curator van museum M in Leuven. ‘Met Dirk Braeckman en curator Eva Wittocx heeft de jury een uitstekende keuze gemaakt, waarin ik me helemaal kan vinden’, zegt minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

‘Ik heb er vertrouwen in dat Dirk Braeckman in Venetië hoge ogen zal gooien. Ik deel de mening van de jury dat die Biënnale voor Braeckman op het goede moment komt om zijn carrière helemaal naar een topniveau te tillen.’

Experimenteel

Braeckman experimenteert graag in de donkere kamer: hij gebruikt sponzen en borstels om het uiteindelijke resultaat te verkrijgen. 90 procent van zijn werk zijn zwart-wit foto’s.

Op de Biënnale van Venetië wil Braeckman vertrekken vanuit sterke beelden en proberen een antwoord te bieden op de dagelijkse massaproductie en -consumptie van beelden. Dat meldt VRT.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig