Zweeds festival overweegt ‘vrouwenzones’ voor podia
Foto: EPA

Seksuele misdrijven op festivals blijven Zweden in de ban houden. Na verschillende meldingen op andere festivals in het land, overweegt het muziekfestival Kulturkalas in Göteborg ‘veilige zones’ in te voeren waar alleen vrouwen mogen komen. Dat meldt het gratis festival, dat plaatsvindt van 16 tot 21 augustus, op zijn Facebook-pagina.

Tientallen vrouwen maakten de jongste weken melding van handtastelijkheden of zelfs verkrachtingen tijdens verschillende Zweedse festivals. Hoewel Kulturkalas in de voorbije jaren geen zo’n problemen heeft gekend, stelde de organisatie toch een actieplan op rond de problematiek.

In de eerste plaats zal een nultolerantie gelden voor alle vormen van seksueel geweld, zo luidt het. Ten tweede krijgen alle medewerkers van het festival een opleiding hoe ze seksueel misbruik moeten herkennen en hoe ze ermee moeten omgaan, en ten derde zullen bezoekers aangemaand worden opmerkzaam te zijn voor wat in hun omgeving gebeurt.

Maar het is het vierde en laatste actiepunt dat in Zweden ophef veroorzaakt. Als er ondanks de voorgaande maatregelen toch nog problemen zouden opduiken, overweegt het festival afgezette zones te installeren voor de grotere podia waar enkel vrouwen worden toegelaten.

Geen misbruik

‘Momenteel is dit ons laatste redmiddel en het is niet iets dat we willen. Maar we moeten iets doen, want het zou onaanvaardbaar zijn dat ook maar één iemand op ons festival blootgesteld wordt aan misbruik’, verklaarde de organisatie aan de Zweedse zender SVT.

De meningen over het initiatief zijn verdeeld. Lisen Andréasson Florman van de organisatie Nattskiftet, die werkt rond geweld en seksueel misbruik in clubs en festivals, vindt het een absurd idee. ‘Men legt de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer, maar het echte probleem zit bij de dader’, zegt ze aan SVT.

De politie staat dan weer open voor het idee om veilige zones voor vrouwen te testen tijdens het festival in Göteborg. ‘Het is eigenlijk nooit goed om de bevolking op te delen, maar dit kan een manier zijn om een veilige omgeving te creëren’, aldus Niklas Eriksson, politiecommissaris in de stad.