Het Chinese Lenovo nam een kleine twee jaar geleden de smartphonetak van Motorola over, maar produceert ook mobiele telefoons onder de eigen merknaam. Voor het eerst verschijnt een van die toestellen ook op de Belgische markt, de scherp geprijsde Lenovo K5 van 179 euro – hoesje inbegrepen.

De K5 mag dan het Benelux-smartphonedebuut van Lenovo zijn, toch is de fabrikant – bij ons vooral bekend van zijn notebooks – beslist niet aan zijn proefstuk toe. Op internationale technologiebeurzen als IFA in Berlijn en het Mobile World Congress in Barcelona zagen we hoe de toestellen uit (onder meer) de Vibe- en A-Series al meerdere edities lang lagen te blinken, om vervolgens uitsluitend verkocht te worden in andere, voornamelijk Aziatische markten. Met de K5 is het nu dus wel raak voor de Lage Landen.

Twee simkaarten tegelijk

Het design verdient geen originaliteitsprijs, maar voor een smartphone van 179 euro is de K5 wel opvallend fraai afgewerkt. De finish van de aluminium backcover doet ons zelfs een beetje denken aan de achterkant van de Huawei P9, overigens ook een Chinees toestel, zij het uit een heel andere prijsklasse (549 euro).

De 5-inch smartphone ligt lekker in de hand, maar is met 8,2 millimeter aan de dikke kant. Dat heeft voor een deel te maken met de afneembare backcover die snel toegang verschaft tot de verwisselbare batterij van 2.750mAh, maar misschien ook wel met de twee (!) simkaartsloten die onder de kap schuilgaan. Zo stop je twee nummers in één smartphone, wat we op vakantie of zakenreis erg handig vinden.

Extra opmerkelijk is dat je naast twee simkaarten nog steeds een microSD-geheugenkaartje (tot 32 GB) in het toestel kan schuiven. Bij veel andere dual-sim smartphones moet je kiezen tussen meer geheugen of een extra sim. Van huis uit heeft de K5 overigens 16 gigabyte geheugen aan boord.

Om te voorkomen dat de aluminium backcover binnen de kortste keren vol krassen staat, levert Lenovo een eenvoudig maar adequaat transparant hoesje mee. Opnieuw geen vanzelfsprekendheid in deze prijsklasse. Nog in de doos: een beschermende folie voor het HD IPS-display van 1.280 x 720 pixels. Geen overbodige luxe, want dat is door het gebrek aan Gorilla Glass helaas niét krasvrij.

Beperkte helderheid

Scherpte, kleuren en kijkhoek zijn dan weer dik in orde, en de zwartwaarden ogen zelfs beter dan op menig duurder toestel. Althans, zo lijkt het. Dat zwart zo mooi zwart is kan immers ook te maken hebben met de beperkte helderheid van het scherm, die in donkere gebieden simpelweg geen ‘vergrijzing’ toelaat. Het kan er nog net mee door, maar als je de beelden graag van het scherm ziet spatten of bij voorkeur naar een lichtbak staart, dan is deze smartphone niet de juiste keuze. Draai je de helderheidskraan van je telefoon sowieso steevast een eind dicht, dan mag je dit punt van kritiek meteen weer vergeten.

REVIEW. Lenovo K5: Prettig geprijsde Android
Foto: Lenovo

Beeld en geluid

De camera’s dan, 13 megapixels en een led-flits aan de achterkant en een 5-megapixelaar voor selfies. Wonderen mag je daar in deze prijsklasse uiteraard niet van verwachten. In de buitenlucht brengt de hoofdcamera het er nog redelijk vanaf, met tamelijk scherpe kiekjes en waarheidsgetrouwe kleuren. Wel heeft de optiek duidelijk moeite om scènes mooi gelijkmatig te belichten. Daardoor zijn sommige delen in het beeld vaak wat lichter dan andere. Voor opnames binnen, bij minder goede lichtomstandigheden, zijn dit soort camera’s helemaal ongeschikt: de belichting slaat soms ronduit op hol, en wat wél zichtbaar op de foto staat is doorspekt met ruis.

Selfies van de K5 zijn scherp, maar ogen flets en ietwat kunstmatig, zelfs wanneer de Beauty-filter niet actief is. Vooral huidkleuren zien er onnatuurlijk uit, wat bij een selfiecamera niet de bedoeling kan zijn. Voor alle duidelijkheid: de K5 is zeker niet de enige budgetsmartphone die in dit bedje ziek is.

Android 5.1

Bij het horen van de term ‘octa-core processor’ denk je wellicht aan de dure topsmartphones van deze wereld, maar ook deze K5 heeft er een. Er zijn (veel) snellere krachtbronnen dan de 1,4 GHz Qualcomm Snapdragon die deze Lenovo aandrijft, maar met z’n acht kernen is deze smartphone opgewassen tegen nagenoeg elke taak.

Een kleine domper op de feestvreugde is de aanwezigheid van Android 5.1, intussen toch al een (licht) verouderd besturingssysteem. Lenovo belooft voor het eind van het jaar een upgrade naar Android 6.0 Marshmallow uit te brengen, maar de ervaring (met andere merken) heeft ons intussen geleerd: eerst zien, dan geloven.

Wel nog een andere fijne specificatie: Dolby Atmos Audio. Dat klinkt als de zoveelste marketingkreet, maar het moet gezegd: de twee stereospeakers aan de achterkant van de K5 klinken – naar smartphonenormen – behoorlijk vet. Niet alleen tijdens films, muziek en in games, maar ook wanneer je handenvrij telefoneert of een videochat voert via Skype. Je krijgt er zelfs een speciale app bij om de klankkleur helemaal naar je hand te zetten.

Conclusie

Voor 179 euro haal je met de Lenovo K5 behoorlijk wat smartphone in huis. De camera’s zijn niet super en de helderheid van het scherm laat (wat ons betreft) te wensen over, maar je beschikt wel over twee simkaartsloten, prima algemene prestaties en een onverwacht goed geluid. Een geslaagd debuut dus, verkrijgbaar in de kleuren platinumzilver, champagnegoud en grafietgrijs.