Open VLD: ‘Herfederaliseer sommige bevoegdheden’
Alexander De Croo, vicepremier voor Open VLD Foto: Photo News

Open VLD ziet ruimte voor de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden. ‘We moeten af van het dogma dat een staatshervorming eenrichtingsverkeer is’, klinkt het bij Open VLD-vicepremier Alexander De Croo.

De Vlaamse feestdag is dé dag voor N-VA om nog eens de communautaire trom te roeren. Vlaams minister-president Geert Bourgeois kondigde nog eens aan dat zijn partij na 2019 verdere stappen wil naar een zelfstandiger Vlaanderen. Maar Open VLD is daarvoor helemaal geen vragende partij en ziet zelfs domeinen waar een herfederalisering van bevoegdheden een surplus kan betekenen. ‘De meest efficiënte uitoefening van bevoegdheden moet daarbij de leidraad zijn’, zegt De Croo in L’ Echo.

Mobiliteit

De Vlaamse liberalen denken bijvoorbeeld dat het mobiliteitsbeleid efficiënter kan gevoerd worden als het in één hand zit. Hetzelfde geldt voor het milieu- en energiebeleid. Denk maar aan de oeverloze discussies die de regio’s gevoerd hebben over de klimaatinspanningen die elk moet doen om te realiseren waartoe ons land zich internationaal geëngageerd heeft. Ook buitenlandse handel kan volgens Open VLD misschien beter terugkomen in federale handen. Tussen Vlaanderen en de federale overheid woedt al een hele tijd een discussie over wie nu precies wat mag doen bij de vertegenwoordiging van ons land in het buitenland. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) verweet in zijn 11-juli toespraak de federale diplomaten nog her en der de Vlaamse vertegenwoordigers in het buitenland te dwarsbomen. Ook veiligheid is een thema dat volgens Open VLD misschien beter niet verdeeld is over verschillende regio’s.

‘Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ik wil vooral een open discussie als ooit over een volgende staatshervorming wordt gesproken. We moeten af van het dogma dat een staatshervorming eenrichtingsverkeer is.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig