Handel in kleine aandelen gehalveerd door speculatietaks
Foto: Associated Press / Reporters

De handel in kleine aandelen is ingestort met 56 procent tijdens de eerste helft van dit jaar. En dat heeft voor iedereen gevolgen. Boosdoener: de speculatietaks.

De kleine aandelen zijn traditioneel het speelveld van kleine, particuliere beleggers. Maar de invoering van de zogenaamde speculatietaks heeft hun gedrag drastisch gewijzigd, zo blijkt uit cijfers van de beurs van Brussel. de kleine beleggers willen die taks, die 33 procent afroomt van de meerwaarde die binnen de zes maanden wordt gerealiseerd, absoluut vermijden.

Kleine bedrijven

Dat is vooral voor de kleinste bedrijven nefast, waarschuwt Vincent van Dessel van Euronext Brussel. ‘Als de handel in kleine aandelen opdroogt, zakt de waarde, zal niemand er nog in investeren en kunnen de bedrijven geen geld meer ophalen. Laat staan dat er nog nieuwe kleine bedrijven naar de beurs kunnen komen.’

De speculatietaks werd ingevoerd bij de grote taksshift van de regering. Ze moest speculatie ontmoedigen en de vermogenden meer laten bijdragen aan de schatkist. In tijden van besparingen had de taks een hoge politieke symboolwaarde.

Iedereen verliest

De laatste cijfers bevestigen dat de taks haar doel voorbij schiet. Ze brengt wel een beetje op, maar omdat er minder gehandeld wordt, verliest de overheid 12 miljoen euro op jaarbasis.

Doordat de regering ook op extra inkomsten rekende, zal er een gat in de begroting zijn van zeker 48 miljoen euro. ‘Iedereen verliest, zegt makelaar Olivier Leleux. ‘De overheid, de bedrijven en de particuliere beleggers. En dat terwijl deze taks helemaal geen speculatie aanpakt.’ De handel van de particulieren is maar goed voor 5 procent van de handel van Euronext Brussel. De rest blijft onbelast.’