Topbenoeming kabinetschef Homans onder vuur
Jeroen Windey is de huidige kabinetschef van de minister Homans. Foto: CREDIT: ImageDesk.be / imagedesk

Groen heeft ernstige vragen bij de benoeming van de kabinetschef van minister Homans aan de top van de Vlaamse administratie. Aanleiding is de bedenkelijke motivatie van de regering zelf.

‘De visie van de heer Windey op het Vlaamse beleid inzake deradicalisering sluit het beste aan bij de visie van de functionele minister.’ Voor dat ene zinnetje moet minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zich morgen in het Vlaams Parlement verantwoorden.

Het is maar een deel van de motivatie van de benoeming van Jeroen Windey, de huidige kabinetschef van de viceminister-president, maar uiteraard wel de meest opmerkelijke passage.

Windey wordt vanaf 1 september administrateur-generaal van het agentschap Binnenlands Bestuur, een absolute topjob binnen de Vlaamse administratie.

Nog nooit gezien

Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen) zal Homans erover aan de tand voelen. ‘Zoiets heb ik nog nooit gezien. Het doel is toch een kandidaat te vinden die het best aansluit bij het competentieprofiel, en niet bij de visie van de minister? Hier wordt minstens de indruk gewekt dat de overeenstemming met de minister de reden is waarom iemand aan het hoofd van de administratie komt.’

Voor Groen-fractieleider Björn Rzoska wordt het bewijs geleverd dat het spook van de politieke benoemingen terug is van nooit weggeweest. ‘Als dit het criterium wordt, dan wordt het wel heel moeilijk voor andere kandidaten om de job binnen te halen’, vindt Rzoska. ‘Dit staat haaks op wat de Vlaamse regering altijd beweert.’

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) stelt het nog scherper: ‘Dit is het zoveelste bewijs dat de politieke benoemingscultuur gewoon wordt voortgezet. In die functie zou het geen rol mogen spelen dat je de visie van de minister deelt of niet.’

Het kabinet-Homans wilde weinig commentaar kwijt, benadrukte dat het zeker niet om een politieke benoeming ging en dat Windey als beste uit de selectieprocedure kwam.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in