1 op de 3 Belgische Syriëstrijders is vrouw of kind
Younes Abaaoud (rechts), de jongere broer van Abdelhamid, een van de terroristen van Parijs. Foto: rr

Officieel zijn er 457 Syriëstrijders afkomstig van ons land. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die VTM Nieuws kon inkijken. Opmerkelijk is dat een op de drie Syriëgangers een vrouw of een minderjarige is.

De overheid stelt regelmatig een lijst op van Belgische Syriëstrijders. De jongste telling dateert van begin dit jaar. Maar VTM Nieuws kon nu de meest recente cijfers inkijken.

Het aantal Syriëstrijders stijgt licht. Begin dit jaar waren er 451 Syriëstrijders, op dit moment telt ons land er 457. Maar er worden wel meer mensen tegengehouden die op weg zijn naar conflictgebieden zoals Syrië of Irak. In januari waren dat er 59, nu staat de teller op 73.

Sinds kort kunnen de identiteitspapieren van potentiële vertrekkers preventief afgenomen worden. Dat gebeurde intussen 11 keer. Ook opmerkelijk is dat er 51 vrouwen en 38 minderjarigen op dit moment in Syrië of Irak zijn.

Het totaal van 457 Syriëstrijders kan opgedeeld worden in vier verschillende categorieën:

  • 266 mensen zijn op dit moment in Syrië en Irak (tegenover 269 in januari)
  • 4 mensen zijn onderweg naar Syrië of Irak (tegenover 6 in januari)
  • 114 strijders zijn teruggekeerd naar ons land (tegenover 117 in januari)
  • 73 strijders zijn tegengehouden aan de grens (tegen 59 in januari)

Van de 266 personen die nu in Syrië of Irak zijn, zouden er ongeveer 90 gesneuveld zijn. Uiteraard is het onmogelijk om dat officieel te bevestigen.

Opvallend veel vrouwen en kinderen

Voor het eerst weten we ook hoeveel vrouwen en kinderen er onder de Syriëstrijders zijn. In totaal gaat het om 86 vrouwen en 43 kinderen. Ook hier kunnen de cijfers opgesplitst worden:

  • 50 vrouwen en 35 minderjarigen zijn op dit moment in Syrië of Irak. Onder die minderjarigen zijn maar liefst 32 kinderen onder de twaalf jaar
  • 1 vrouw is onderweg naar Irak of Syrië
  • 18 vrouwen en 2 kinderen zijn teruggekeerd naar ons land
  • 17 vrouwen en 6 kinderen zijn tegengehouden aan de grens