‘Hamlet’ bin Laden zweert wraak voor moord op Osama
Foto: EPA

Hamza bin Laden, een zoon van wijlen al-Qaidaleider Osama, zweert wraak te zullen nemen op de Verenigde Staten, die zijn vader hebben gedood. Het dreigement van bin Laden junior werd zondag online gezet door de terreurgroep.

Op de site van al-Qaida valt een volledige, 21 minuten durende toespraak van Hamza te beluisteren, onder de titel ‘Wij zijn allen Osama” - een wel erg ironische verwijzing naar alle “Nous sommes...”-leuzes van de voorbije jaren op sociale media.

Hamza is geen echte Hamlet: hij wil niet zozeer zijn vader wreken, dan wel ‘allen die de islam verdedigden’ en door de VS zijn omgebracht in de Palestijnse Gebieden, Afghanistan, Syrië, Irak, Jemen, Somalië en ‘andere moslimlanden die de Amerikaanse onderdrukking niet overleefden’.

De twintiger Hamza, die een tijdje in Iran onder huisarrest vertoefde, moet het door grijsaards geleide al-Qaida een nieuw, jeugdiger elan geven, weet de Britse krant Independent.

Vader Osama werd in 2011 in onduidelijke omstandigheden gedood door Navy-Seals in het Pakistaanse Abottabad. Niemand heeft zijn lijk gezien: het werd meteen in de oceaan gekieperd.