Duitse politica: ‘Volgende keer moet <b>nationale elftal</b> weer spelen’
De Duitse nationale elf gisteren voor de aftrap. Foto: REUTERS

Beatrix von Storch, Europees parlementslid voor het rechts-populistische Alternative Für Deutschland (AfD) is in Duitsland in het oog van de storm terechtgekomen. Nadat de Duitse nationale ploeg de halve finale van het EK voetbal verloor, leek ze in een tweet kritiek te uiten op het multiculturele karakter van de Mannschaft.

Duitsland verloor in de halve finale donderdagavond, volgens veel experts onverdiend, met 0-2 van thuisland Frankrijk. Toch kon von Storch de nederlaag niet verkroppen. ‘Misschien moet volgende keer het NATIONALE ELFTAL weer spelen’, tweette de partijgenote van rijzende politieke ster Frauke Petri na afloop.

Von Storch delete de tweet snel, maar het kwaad was geschied. ‘Wat een spelbederf’, reageerde Armin Laschet van regeringspartij CDU van bondskanselier Angela Merkel. Ralf Stegner van de sociaaldemocratische partij SPD noemde de tweet dan weer ‘pure stupiditeit’. Jan Böhmermann , de komiek die onlangs zelf in de media kwam met zijn ‘satirisch’ gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, riep dan weer op om von Storch te negeren.

Spelers geboren en getogen in Duitsland

Het Duitse elftal speelde donderdag tegen Frankrijk onder andere met Mesut Özil en Emre Can, die van Turkse origine zijn, de van oorsprong Ghanese voetballer Jerome Boateng. Ook Skhodran Mustafi, die een Albanese achtergrond heeft, kwam invallen. Alle vier de spelers zijn echter geboren en getogen in Duitsland.

Von Storch stuurde na haar tweet nog een ‘kuise’ versie de wereld in: ‘Wat een wedstrijd. Wat een pech.’ Op Facebook zei ze ook geen racistische bedoelingen gehad te hebben met haar eerste tweet.

 

 

Het is niet de eerste keer dat AfD-politici zich negatief uitlaten over de Duitse nationale ploeg. Zo liet AfD-leider Alexander Gauland in mei verstaan dat hij ‘Jerome Boateng liever niet als buurman zou hebben’.