‘Nee’ is nu ook écht ‘nee’ in Duitsland
Archiefbeeld uit januari Foto: Belga

In de nasleep van de aanrandingen tijdens Oudejaarsnacht in Keulen, heeft de Bondsdag, het Duits parlement, donderdag de verstrenging van de ‘Neen is neen’-wet rond verkrachting goedgekeurd.

Seksueel geweld zal daarmee gemakkelijker kunnen bestraft worden. Volgens het principe ‘neen is neen’ is voortaan iedereen strafbaar die seks afdwingt met geweld of door dreiging met geweld.

‘Neen is neen, is een paradigmaverschuiving in het seksueel strafrecht en een overwinning voor de seksuele zelfbeschikking’, zei SPD-afgevaardigde Elke Ferner.

Aanrandingen vanuit een groep

De hervorming houdt een bredere wettelijke omschrijving van verkrachting in, daarbij inbegrepen seksuele handelingen die ‘duidelijk tegen de zichtbare wil’ van het slachtoffer ingaan. Volgens de huidige wetgeving moest het slachtoffer zich fysiek verzetten tegen een gewelddadige bedreiging vooraleer die als een seksueel misdrijf kon beschouwd worden.

In de wet is ook het misdrijf van seksuele aanrandingen vanuit een groep opgenomen. Politica’s hadden in maart namelijk het door het kabinet overeengekomen wetsontwerp nog duidelijk geactualiseerd.

Oudejaarsnacht

De paragraaf in het nieuwe seksueel strafrecht is er gekomen na de massale aanrandingen tijdens Oudejaarsnacht. Politie en justitie ontvingen in totaal meer dan 1.000 klachten over de gebeurtenissen in Keulen, die op veel internationale mediabelangstelling konden rekenen. Meer dan 480 klachten betroffen seksuele misdrijven, gaande van lastigvallen tot verkrachting.

Donderdag moesten zich in Keulen -toevallig tegelijkertijd met de hervorming van de wet- voor het eerst twee mannen op verdenking van aanranding tijdens Silversternacht voor de rechter verantwoorden.

‘Nee’ is nu ook écht ‘nee’ in Duitsland
Foto: AP