Bevestigd: Dior wordt voortaan geleid door een vrouw
Chiuri zal de eerste vrouw zijn in zeventig jaar die Dior zal leiden Foto: AFP

De zaak was al even beklonken, maar nu heeft Dior ook officieel bevestigd dat Maria Grazia Chiuri de zevende creatief directeur van het Franse modehuis wordt. 'Ik speelde al langer met het idee dat het interessant zou zijn om het huis te laten leiden door een vrouw', aldus ceo Sidney Toledano.

Na het vertrek van de Belg Raf Simons, in oktober vorig jaar, mocht het Franse modehuis Dior op zoek naar een nieuwe hoofdontwerper. En die hebben ze gevonden in de persoon van de Italiaanse Maria Grazia Chiuri, zo kondigde Business of Fashion twee weken geleden al aan. Dat werd vrijdag ook officieel bevestigd door Dior.

De 52-jarige Chiuri wordt de eerste vrouw ooit die Dior zal leiden. 'Ik speelde al langer met het idee dat het interessant zou zijn om het huis te laten leiden door een vrouw', zegt ceo Sidney Toledano. 'Wanneer je een vrouw hoort praten over vrouwen, of het nu over hun lichaam of levensstijl gaat, haar werk, haar manier van reizen, wat ze nodig heeft, dat is dat altijd vanuit praktische hoek. Maria Grazia is ook zo: rechtdoorzee en duidelijk, zonder angst.'

En blijkbaar had ze al langer haar oog op de job. Toledano vertelde The New York Times hoe hij Chiuri twintig jaar geleden had gesproken, toen hij een handtassenontwerper zocht die toenmalig Dior-ontwerper John Galliano kon assisteren. Chiuri zei hem toen dat ze een overstap enkel overwoog als het voor de positie van hoofdontwerper was. 'Nu heeft ze het allemaal.'

Voor Chiuri wordt het overigens een belangrijke aanpassing, nu ze ook haar partnership met Pierpaolo Picciolo opzegt. ‘Na 25 jaar samenwerken geven we onszelf de kans om onze artistieke paden zelfstandig voort te zetten, al wensen we elkaar daarbij wel alle succes’, zo klonk het donderdag het in een gezamenlijke mededeling van Chiuri en Picciolo die werd uitgestuurd door Valentino, om aan te kondigen dat Piccioli voortaan in zijn eentje de creatieve lijnen van het huis uitzet.

De twee begonnen in 1989 samen te werken bij Fendi en maakten in 1999 de overstap naar Valentino, waar ze na het pensioen van de man zelf in 2008 aan het creatieve roer kwamen te staan.

‘Alles wat we de voorbije jaren hebben bereikt, zou onmogelijk zijn geweest zonder hun beider talent, vastberadenheid en visie. Maar nu start een nieuwe en spannende fase voor het modehuis onder de creatieve leiding van Piccioli’, aldus Valentino-ceo Stefano Sasso.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in