Verzin eens een sabbatjaar in Afrika
Linton met een exemplaar van haar boek

De Schotse actrice Louise Linton schreef haar ervaringen over haar sabbatjaar in Afrika neer in een boek. Opmerkzame lezers hadden al snel door dat Linton veel van de verhalen verzonnen heeft, zonder enige research te doen. En daar kunnen ze in Zambia niet mee lachen. Een mogelijke verfilming van haar boek zal er dus niet snel komen, maar sociale media hebben alvast weer de tijd van hun leven.

Linton is naast actrice en oprichter van een filmproductiebedrijf ook de auteur van ‘In Congo’s Shadow’, waarin ze vertelt over het sabbatjaar dat ze in 1999 als 18-jarige vrijwilliger doorbracht in Zambia. Daar werd ze van dichtbij geconfronteerd met geweld van ‘het etnische conflict tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in buurland Congo’ en verkeerde zelf ook in levensgevaar.

Dat weten we uit een uittreksel van het boek dat The Telegraph publiceerde, maar de krant had in tegenstelling tot zijn opmerkzame lezers niet door dat er behoorlijk wat onjuistheden in haar verhaal zitten. Het conflict tussen de Hutu’s en de Tutsi’s speelde zich immers niet vooral af in Congo, maar in Rwanda.

Ook de periode waarin het boek zich afspeelt lijkt niet te kloppen met de leeftijd van de nu 29-jarige Linton (in 1999 was ze amper twaalf, of is ze nu ouder dan ze wil laten uitschijnen?), en ze heeft het over de moessonregens in Zambia, nochtans een ingesloten land waar dat fenomeen niet gekend is. De hashtag #LintonLies was al snel een feit op sociale media.

Linton - die zichzelf de ‘skinny white Muzungu with long angel hair’ noemt, wat ook al niet in goede aarde valt bij velen - reageerde op de commotie en verontschuldigde zich bij wie ze mocht hebben beledigd, ‘aangezien dit absoluut het tegengestelde was van haar bedoelingen’.

‘Ik schreef dit boek met het idee om mijn nederigheid, respect en appreciatie voor de Zambiaanse bevolking uit te drukken en hoopte om daar als 18-jarige hulpverleenster in 1999 een positieve impact na te laten. Ik heb het daarom ook uitvoerig over de ongelooflijke schoonheid van het land en mijn immense dankbaarheid voor de ervaringen en vriendschappen die ik aan mijn verblijf hebben overgehouden’, klonk het in een persoonlijke verklaring.

Trump

Haar persoonlijke accounts op Facebook en Twitter werden inmiddels offline gehaald, haar account op Instagram staat inmiddels op privé. Die excuses zijn ook niet voldoende voor het internet om zijn interesse in de zaak te verliezen. Buzzfeed schreef bijvoorbeeld al een gesmaakte parodie van het bewuste hoofdstuk.

Intussen werd ook in haar persoonlijke leven gegraven en daaruit blijkt dat Linton momenteel een relatie heeft met Steven Mnuchin, een Amerikaans bankier en topman van investeringsmaatschappij Dune Capital Management die recent door presidentskandidaat Donald Trump werd aangeduid om de financiën van zijn campagne te beheren. Koren op de molen van Trumps tegenstanders dus.