Mumford and Sons boycot Zweeds festival na klachten over seksuele intimidatie
Mumford and Sons stond vorig jaar nog op het podium van Rock Werchter. Foto: DBA

De Britse folkband Mumford and Sons heeft gereageerd op de gevallen van seksuele intimidatie die afgelopen weekend op het Zweedse festival Bravalla gemeld werden. De band was er toen headliner, maar ‘zal er niet meer spelen als ze geen garanties krijgen dat er iets gebeurt om seksueel geweld te vermijden’.

Mumford and Sons, Volbeat en Rammstein waren de headliners op het festival Bravalla, dat in Norrköping (op zo’n 160 kilometer van Stockholm) plaatsvond. Er was helaas ook minder goed nieuws. Vijf vrouwen deden aangifte dat ze verkracht werden tijdens het festival en twaalf werden het slachtoffer van aanranding.

Ook op het gratis festival Putte i Parken, in Karlstad, kwamen dit weekend 35 meldingen binnen van seksuele intimidatie.

Mumford and Sons reageerde dinsdag via Facebook. ‘We zijn in shock nadat we gehoord hebben wat er gebeurd is’, schrijft de band. ‘Festivals zijn een feest van muziek en mensen. Ze moeten een plaats zijn waar je je kan laten gaan en daar moet je je ook veilig bij voelen.’

(lees verder onder de Facebookpost)

De bandleden laten weten dat ze niet meer op Bravalla willen spelen tot de politie en de organisatoren kunnen garanderen dat ze er alles aan doen om te vechten tegen ‘wat een walgelijk hoog aantal gevallen van seksueel geweld lijkt te zijn’.

Maatregelen

Over de daders is nog niets bekend, maar de regering zegt dat het de aanrandingen ernstig neemt. Festivals in Zweden die binnenkort op het programma staan, nemen onder het motto ‘U can’t touch this’ maatregelen om seksuele agressie tegen te gaan. Op Vlaamse festivals als Summer Festival of Genk On Stage kwamen niet meer meldingen van aanrandingen binnen.