Windpark aan Belgische grens is ‘goedkoopste ooit’
Foto: IMAGEGLOBE

De windmolens die voor de kust in Zeeuws-Vlaanderen verrijzen, hebben minder dan 10 cent subsidies nodig per opgewekte kilowattuur. Dat is veel minder dan tot dusver voor gelijkaardige projecten nodig was. De Nederlandse overheid spreekt van een ‘bijzondere mijlpaal voor windenergie op zee’.

Het is het Deense concern Dong Energy dat de opdracht binnenhaalt. Er waren in totaal 38 partijen die het windpark Borssele wilden bouwen. Dat is een erg hoog aantal en heeft zeker de bedrijven er toe aangezet de prijs zo laag mogelijk te houden.

Uiteindelijk zal het park een vermogen hebben van 700 MW, vergelijkbaar met de reactor van een kerncentrale en voldoende om zowat een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Dat is bijna een kwart meer dan werd aangenomen.

Dong zegt dat het de bouw kan realiseren met slechts 7,27 cent subsidie per kilowattuur, bovenop de aansluitingskosten op het hoogspanningsnet van 1,4 cent. De Nederlandse overheid had geraamd dat tot 12,4 cent subsidie nodig zou zijn. Dat het bedrag veel lager is begroot levert de komende 15 jaar een meevaller van in totaal 2,7 miljard euro op.

Volgens de krant Het Financieele Dagblad is het goedkoopste park tot dusver een voor de Deense kust, waarvoor 10,3 eurocent subsidie per kilowattuur nodig is, exclusief de netkosten.

Dat het park zo goedkoop te bouwen is, heeft een aantal redenen. Zo zijn de kosten om te lenen voor de bouw van het project laag. De productiekosten zelf vallen momenteel ook mee, door de lage staalprijs en het feit dat veel schepen beschikbaar zijn om de werken uit te voeren.