Nieuw: Out of the box vergaderen
“Als ik tijdens een meeting ging rechtstaan, dacht men dat ik weg was.” (Eva Vandenheede) Foto: Jobat.be
“Ik zit in vergadering: kan ik je straks terugbellen?” “Zullen we eens samenzitten om over dat probleem te spreken?” Valt het jou ook op? Als we het over vergaderen hebben, hebben we het telkens opnieuw over zitten. Er zijn nochtans goede redenen om het anders te doen.

We weten ondertussen allemaal dat een hele dag zitten slecht is voor onze gezondheid. Ook tijdens vergaderingen geldt dat rechtstaan of zelfs wandelen goed is voor ons, geeft Erik Gerritsen, interne preventieadviseur bij Securex, aan. “Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat langdurig zitten nefast is voor onze gezondheid en dat de negatieve gevolgen van langdurig zitten niet verdwijnen door te sporten of te bewegen in onze vrije tijd. Een halfuurtje rechtstaan tijdens je werkdag zou ervoor zorgen dat je tot 50 procent meer calorieën verbrandt dan als je de hele werkdag zittend doorbrengt”, zegt hij.

Nog een reden nodig om niet de hele tijd te zitten tijdens een vergadering? Meetings worden korter en efficiënter als je staat. “Een rechtstaande vergadering is gemiddeld een derde korter dan een gewone vergadering waarbij men zit”, weet de specialist. Wandelend vergaderen – perfect mogelijk zolang je niet met meer dan drie bent – heeft het bijkomende voordeel dat het nieuwe inzichten triggert. “Het is gebleken dat men tijdens het wandelen in een andere omgeving veel meer inspiratie heeft, het is letterlijk 'out of the box'.”

Het begint te leven

Eva Vandenheede is fan van rechtstaand of wandelend vergaderen. Als health & safety consultant bij Securex bestaat haar job voor 70 procent uit vergaderen met collega's of bij klanten. “Nu begint het een beetje te leven, maar tot een half jaar terug was dat wel anders. Als ik tijdens een vergadering ging rechtstaan, dacht men dat ik weg was of dat ik rugpijn had. Voor de meesten waren dat de enige twee mogelijke redenen om recht te staan tijdens een meeting.”

> 

> 

>