Theresa May wint eerste stemronde bij Britse Conservatieven
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. Foto: EPA

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft de eerste ronde om een nieuwe leider te vinden voor de Conservatieve partij gewonnen. Ex-Defensieminister Liam Cox moet de race verlaten, melden Britse media.

Volgens de openbare omroep BBC haalde May 165 stemmen, exact de helft van alle 330 Conservatieve parlementsleden. Daarna komen Energieminister Andrea Leadsom (66), Justitieminister Michael Gove (48), minister van Werk en Pensioenen Stephen Crabb (34) en Liam Fox die met 16 stemmen geëlimineerd is. Ook Crabb heeft zich uit de race teruggetrokken. Hij steunt nu Theresa May, die hij op BBC omschreef als 'de enige kandidaat die in een positie is om onze partij te herenigen en een sterke alsmede samenhangende regering te leiden'.

May wint meer stemmen dan alle andere kandidaten samen. Daarmee wordt ze bijna zeker een van de twee kandidaten, waartussen de Conservatieve partij in een later stadium zal kiezen om David Cameron op te volgen als nieuwe partijleider. Volgens de commerciële zender ITV zou premier Cameron overigens niet aan de stemming hebben deelgenomen.