Benetiet: ‘We willen opdoeken, maar zo ver zijn we nog niet’
Foto: BENETIET organisatrices Yamina Krossa en Julie Oostvogels

Er is eindelijk een doorbraak in het debat over de terugbetaling van borstreconstructies: dankzij een akkoord van het Riziv hoeven vrouwen die kiezen voor een ‘warme’ borstreconstructie (met eigen weefsel) dat bedrag niet langer uit eigen zak op te hoesten. Voor initiatiefnemer Benetiet zit het werk er echter nog niet op.

Vandaag werd het licht op groen gezet voor een betere terugbetaling van borstreconstructie met eigen weefsel na borstverwijdering ten gevolge of ter preventie van kanker. Een verademing, na jarenlang getouwtrek, voor de 1.500 vrouwen die jaarlijks deze ingreep ondergaan.

Luxe

De ‘warme’ borstreconstructie, met eigen weefsel, werd tot enkele jaren geleden beschouwd als een luxe. Het genezen van borstkanker werd beperkt tot het medische, namelijk het verwijderen van de kankercellen en, in extreme gevallen, de hele borst. Een esthetische ingreep werd dan volledig gefactureerd aan de patiënt. Vandaag komt daar verandering in.

Het akkoord

Het akkoord bevat een betere terugbetaling van de ingreep, meer transparantie van de aanrekenbare kosten en enkele bijkomende kwaliteitseisen. Bovenop de klassieke supplementen moesten patiënten tot vandaag namelijk ook opdraaien voor zogenaamde esthetische supplementen.

Voor tweepersoonskamers zal de patiënt zelf niets worden aangerekend. Op eenpersoonskamers worden de supplementen begrensd. Er mag ook geen druk worden uitgeoefend om opnames in eenpersoonskamers te verhogen. Daar rijst de vraag bij velen of dat in de praktijk ook zo zal zijn. 

Benetiet

Non-profit organisatie Benetiet werpt zich al jaren in de strijd tegen het hoge prijskaartje van zulke borstreconstructies. In hun reactie laten ze weten dat het te vroeg is om te juichen. ‘Het akkoord is gecommuniceerd maar nog niet volledig meegedeeld’, zegt Yamina Krossa, oprichtster van Benetiet.

Het debat over de terugbetalingspolitiek is dus nog niet volledig afgerond. ‘Er zijn nog teveel vraagtekens’, stelt Krossa. Benetiet benadrukt dat de consequenties voor alle partijen nog niet in te schatten zijn. Belangrijk is ook dat het akkoord nu eerst aan ziekenhuizen moet worden voorgelegd ter goedkeuring, wat dus niet uitsluit dat sommige ziekenhuizen opteren voor de oude regelgeving.

‘Benetiet is uiteraard tevreden met de stap in de goede richting,’ voegt Krossa toe. ‘Maar ons doel is om op te doeken. We willen ons overbodig maken. Wij willen vrouwen de volledige keuzevrijheid geven bij een borstreconstructie. Zo lang onze missie niet volbracht is, zullen wij vrouwen blijven ondersteunen,’ aldus Krossa.

‘Weg met die financiële kater voor vrouwen die het al moeilijk genoeg hebben.’